Norges sjakkpresident, Joachim Birger Nilsen (29), innrømmer overfor NRK å ha jukset mens han var en del av sjakklaget «Norway Gnomes».

Reaksjonene i sjakkmiljøet er sterke. Særlig siden det nettopp ble hevdet med styrke at Hans Niemann «trolig har jukset» i over 100 sjakkpartier. Niemann var den spilleren Magnus Carlsen med vilje tapte mot, etter kun to trekk. Årsaken var nettopp at Carlsen mente Noemann hadde jukset mot ham i et tidligere parti.

Nå er vår egen sjakkpresident i søkelyset. Han innrømmer at han jukset i tre partier i det innledende gruppespillet av netturneringen Pro Chess League.

– Det var ikke lov, og det er jeg helt tydelig på. At det er mange år siden, har ingenting å si. Slikt skal man ikke drive med i det hele tatt, sier Nilsen til NRK.

Reaksjonene fra sjakkmiljøet er skarpe. Flere mener han må fratre sin stilling. Sjakkekspert Torstein Bae betegner saken som overraskende og en skuffelse. Særlig siden Nilsen er både sjakkspiller og sjakkpresident.

– Det er selvfølgelig veldig uheldig. Det er klart at hans stilling vil bli veldig vanskelig, kanskje uholdbar, slik jeg ser det. Det er klart at det er en veldig trist sak for norsk sjakk, som jeg tror understreker det vi har vært inne på – at Niemanns online-juksing bare er toppen av isfjellet.

De store pengesummene i sjakken fører til at fristelsene for juks er økende. Som sjakkekspart Atle grønn sier det:

– Eg er heilt sikker på at det er enorme mørketal, det er ikkje eit spørsmål eingong. Desse juksealgoritmane tek berre dei klare tilfella.

Den knusende rapporten fra Chess.com hevder altså at Niemann jukset i minst 100 partier. Niemann spilte også for «Norway Gnomes» i Pro Chess League i 2020.

Joachim Birger Nilsen forstår reaksjonen til Bae.

– Jeg er helt enig med Torstein, dette er ikke bra. Jeg vil gjerne understreke at dette ikke er gjort under min tid som president eller redaktør i Norsk Sjakkblad. Foruten det er det helt korrekt det han sier: dette er en tabbe, men det er en tabbe jeg ikke ønsker å feie under teppet, sier han.

Han understreker at dette skjedde før han ble valgt som sjakkpresident i juli. Han tok over vervet etter Simen Agdestein.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.