En av TV2s mest erfarne journalister, Tonje Steinsland, har stått fadder til David Toskas barn, skriver DN. Steinsland laget et program om Nokas-ranet med Toska som kilde i 2019 i serien «Mitt lille land». Så gikk det to og et halvt år før Toska tok kontakt og spurte om hun ville være fadder. Det sa hun ja til. Toska har stiftet familie.

Steinsland, og Toska, stilte nylig sammen på scenenunder journalistkonferansen Fortellingens kraft i Bergen.

Steinsland mener samfunnet nå bør ønske Toska og hans familie velkommen inn i fellesskapet.

– Et barn som blir døpt er et symbol på dette. Det var derfor naturlig å si ja da de spurte om jeg ville være fadder for barnet. Prisen jeg betaler er at jeg i fremtiden ikke kan gjøre mer journalistikk på David Toska. Den prisen er jeg villig til å betale, skriver Steinsland til DN.

Men prisen kan være høyere enn som så. Dette er den andre profilerte TV2-medarbeideren som havner i søkelyset for private forbindelser til en notorisk kriminell. Den første var nyhetsredaktør Karianne Solbrække som var elskerinne til Arfan Bhatti da hun var en ung krimreporter.

Nå merkes Bhattis saker med at Solbrække ikke har hatt noe med dem å gjøre. Det er altså en journalistisk pris å betale. Steinsland sier hun heller ikke kan behandle Toska journalistisk.

Men saken er mer komplisert enn som så. TV2 tok inn Toska som sjakk-kommentator. Det var det mange som reagerte på. De forbinder Toska ranet der en politimann ble skutt og drept. Navnet Toska bringer opp disse bildene av ranet. Skal TV-seerne få Toska – hjernen bak ranet – inn i stua? Sunn fornuft burde tilsi at det ikke er klokt. Det er ikke straffbart, men røper at ledelsen mangler Fingerspitzgefühl.

Hva Steinsland angår: Gjest i en dåp, ja. Men fadder? Fadder er en forpliktelse. Det binder.

Etter Solbrække burde Steinsland kanskje tenkt at det er nok oppmerksomhet rundt TV2-journalistenes omgang med «kilder». Deres kilder er mennesker man assosierer med tung kriminalitet. Det burde tilsi at journalister overholder armlengdeprinsippet av hensynet til sin egen og mediets integritet.

 

 

https://journalisten.no/david-toska-tonje-steinsland-tv-2/dn-tv-2-journalist-er-fadder-til-david-toskas-barn/537328

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.