Sakset/Fra hofta

Henrik Gade Jensen ble tidlig kjent som den danske høyrefløyens skarpeste debattør, og i 2002 ble den kulturkonservative skribenten presserådgiver for kirkeminister Tove Fergo i den borgerlige VKO-regjeringen. Men i 2003 måtte Gade Jensen gå fra stillingen etter at politisk reporter i avisen Information Rasmus Lindboe – med daværende redaktør David Trads` velsignelse – hengte ham ut som nazi-sympatisør på avisens forside.

Artikkelens overskrift var: Høyre-ekstremist er spindoktor.

(foto: snaphanen)

Lindboes kilder var den tidligere venstreekstremisten og forskeren på høyreekstremisme Renè Karpantschof, som mente å huske at Gade Jensen hadde holdt en tale i den nasjonalistiske og sterkt innvandringskritiske organisasjonen Dansk Forum. Journalisten siterte også bloggeren Mikkel Andersson – for anledningen utnevnt av Lindboe til «ekspert på Holocaust-benektelse» – på at Gade Jensen tilhørte en »ultra-nasjonal konservativ fløy som hadde beveget seg fra grensende til nazisme og inn mot den mer stuerene midten.»

At Henrik Gade Jensen i sitt virke som bokanmelder hadde anmeldt en bok skrevet av en tidligere SS-offiser ble i Lindboes artikkel til at han «roste en SS-offiser».

Dansk TV2 fulgte opp Informations sak og hadde flere nyhetsutsendelser om Gade Jensens angivelige forbindelser til nazi-kretser. Daværende direktør i Information, Henrik Bo Nielsen, beskriver stemningen som inntrådte i Informations lokaler da Gade Jensen må gå fra stillingen sin og således fikk sine karrieremuligheter ødelagt som «høy». De fikk tatt ham!

Det var bare et ørlite problem med innholdet i Lindboes artikkel: det var ikke sant.

Selv trodde Gade Jensen at det først dreide seg om en spøk og kirkeministeren var fullt klar over at han ikke var en nazi-sympatisør, men for VKO-regjeringen – i forveien utskjelt av medier som bla Information for sin restriktive innvandringspolitikk – ble oppstyret problematisk, og Gade Jensen måtte fratre sin stilling. Beskyldningene ble også en tung belastning for Gade Jensen personlig og hans familie; hans kone ble sykmeldt som følge av den voldsomme presseomtalen og selv fikk han psykiske problemer.

Den angivelige eksperten på Holocaust-benektelse gikk imidlertid offentlig ut og sa seg feilsitert av Lindboe; han gjorde oppmerksom på at han ikke var noen ekspert og at han hadde sagt det stikk motsatte av hva den politiske journalisten hadde sitert ham på. Renè Karpantschof skrev på sin side et leserbrev der han opplyste om at han hadde husket feil; Gade Jensen hadde ikke holdt noen tale i Dansk Forum.

På dette tidspunktet hadde TV2 tonet ned bruken av ordet nazistisk, men sendte likevel et intervju med den allstedsnærværende, venstreorienterte biskopen Kjeld Holm (bildet), hvor han klistret Gade Jensen til nazistiske kretser:

En, der er så stærkt identificeret med en ganske bestemt politisk opfattelse, som blandt andet jo har ligget, hvad skal vi kalde det, nynazistiske kredse nær, det er ikke foreneligt, mener jeg, med det kirkelige budskab.

Flere borgerlige aviser tok Gade Jensen i forsvar, noe ansvarlig sjefredaktør i Information på lederplass hevdet at bare var «en naturlig følge av deres tette bånd til det ytterste høyre».

Gade Jensen truet til slutt med søksmål for injurier mot TV2, Information og privatpersoner, blant dem biskop Kjeld Holm, med mindre de trakk sine grunnløse påstander tilbake. Ni måneder etter at den aktuelle artikkelen sto på trykk inngikk Information og TV2 forlik, og som en del av forliket gikk de offentlig ut med beklagelser – fulle av forbehold. Biskop Holm benektet å ha sagt det han hadde sagt, men beklaget at hans uttalelser angivelig var blitt misforstått.

Hverken tidligere sjefredaktør David Trads eller politisk journalist Rasmus Lindboe ville medvirke i DR1s program Hengt ut – på forsiden som belyser saken, men i programmet innrømmer tidligere redaksjonsjef i TV2, Lars Bennike, at redaksjonen sviktet fullstendig når det gjaldt at å sjekke kilder og fakta, og konstaterer at de aldri burde ha sendt nyhetsinnslagene om Gade Jensen. Tidligere direktør i Information er av samme formening og er heller ikke imponert av den svært forbeholdne beklagelsen avisen publiserte på forsiden da de innså at saken deres ikke holdt vann og derfor inngikk forlik.

Kilden til oppslaget, René Karpantschof, deltok også i programmet og har bedt Gade Jensen personlig om unnskyldning. At han husket feil og således bidro til at usanne opplysninger som fikk alvorlige konsekvenser for Gade Jensen kom på trykk, kommenterer han imidlertid på denne måten:

Nej, det er ikke sandt at han har holdt tale til et møde som Dansk Forum har holdt. Det er simpelthen sådan noget der kan ske… Jeg kan selvfølgelig ikke huske alting præcist.

Det kan nok være, men omgivelsene glemmer ikke like fort og nazi-beskyldningene mot Gade jensen forfølger ham stadig. Det tok lang tid før han fant seg en ny jobb, og man trenger bare å google navnet hans for å finne artikler som beskylder ham for å ha nazi-forbindelser.

Hele ni år – dagen etter at DR1s program ble sendt – tok det før David Trads endelig ba om unnskyldning for sin rolle i det grove karakterdrapet på Henrik Gade Jensen og følgene det fikk for ham og hans familie. På Facebook.

For ni år siden begik jeg en stor journalistisk fejl, som jeg for længst burde have undskyldt for – en fejl, som oven i købet fik store personlige konsekvenser for den mand, som Information hængte ud på forsiden. Den avis, jeg var chefredaktør for.

På Informations forside anklagede vi Henrik Gade Jensen, dengang spindoktor for kirkeministeren i den borgerlige regering, for at være nazi-sympatisør. En grov, grundløs anklage, der kostede manden hans arbejde og plagede hans familie. Mine undskyldninger i dag kan ikke rette op på de skader, som jeg var med til at påføre Gade Jensen, men jeg kan i det mindste reflektere over, hvad der gik galt; hvad jeg burde have gjort anderledes; og hvad jeg kan lære af forløbet.

Aviser og medier laver fejl hver dag, men det er klart, at når beskyldningerne er så voldsomme, som de var her, så skal der være et ekstremt stærkt og finmasket net, der sorterer sandt fra usandt. Det var der ikke den dag på Information, og det var naturligvis mit ansvar – ikke den journalist, der skrev artiklen; ikke den redaktør, som godkendte den – at avisen fejlede og bragte den grundløse anklage. Det er min fejl, at den udokumenterede påstand blev trykt. Det beklager jeg meget og undskylder for.

Både Trads og Lindboe er blitt kraftig kritisert i flere danske medier for ikke å stille i DR1s program for å forklare seg om sine roller i saken, og Trads angrer nå på sin uteblivelse:

Da Detektor henvendte sig for at få mig til at deltage i dets program om Gade Jensen-sagen, takkede jeg nej. Min begrundelse var, at jeg ikke havde tid midt under dækningen af USAs præsidentvalg. Det var, kan jeg tydeligt se i dag, en tarvelig beslutning. Det var udtryk for fejhed, for det mindste jeg kunne have gjort, var offentligt og utvetydigt at have undskyldt for de fejl, som jeg er ansvarlig for, og som desværre kom til at skade Henrik Gade Jensen. Uanset travlhed med valgdækning.

Så alt i alt: Dette er mildest talt ikke et forløb, jeg er stolt over. Den oprindelige og meget alvorlige fejl for ni år siden blev fulgt op af en forkert vurdering fra min side, da jeg sagde nej til at deltage i programmet. Det er oplagt, at jeg har lært uendeligt meget af dette forløb.

Rasmus Lindboe (bildet) – hvis usannferdige artikkel startet det hele – har i skrivende stund ikke gitt lyd fra seg.

Men som Jyllands-Posten skriver i lederen En svinestreg: En unnskyldning er en unnskyldning, selv om den kommer ni år på etterskudd, men den kommer først etter at skaden er skjedd for Gade Jensens del og den har overhodet ikke fått noen konsekvenser for de skyldige. David Trads er i dag utenrikskorrespondent i Berlingske Tidende. Rasmus Lindboe ble senere pressesjef for partiet Det radikale venstre og er i dag kommunikasjonssjef i Advokatsamfundet.

Med tanke på hvor mye makt media besitter og hvor lett de kan ødelegge enkeltpersoners liv, er det nærmest ubegripelig at det går an å opptre så uansvarlig som disse to har gjort. Er samfunnet egentlig tjent med en presse som åpenlyst politiserer og som følge av det, praktisk talt uten hemninger og med suveren forakt for fakta og/eller ansvarlig kildebruk, legger det en tilfeldig journalist oppfatter som en politisk motstanders liv i grus – uten å bli stilt til ansvar for sin uredelighet?

Hvordan gikk det så med målskiven for Informations ondsinnede oppspinn? Takket være en uredelig journalist og en ansvarsløs redaktør tok det familiefaren to år å finne seg en ny jobb. Etter noen år som prosjektleder i den liberale tenketanken Cepos, har han nå takket ja til en stilling som sogneprest i Lolland.

DR1 Detektor: Hængt ud på forsiden