Socialdemokraterna (S) gikk frem ved riksdagsvalget, men i områder politiet klassifiserer som «spesielt utsatte», er trenden motsatt. Der gikk avtroppende statsminister Magdalena Anderssons parti tilbake med i gjennomsnitt elleve prosentpoeng.

Partiene som går frem i disse områdene, er Vänsterpartiet og det nystiftede islamistiske partiet Nyans.

Det er i gjennomgangen av resultatene fra riksdagsvalget at Sveriges Television (SVT) har oppdaget denne klare trenden.

– Noe av det skyldes nok at det har blitt tøffere i disse områdene. Man har kanskje sviktende tillit til samfunnet, og jeg tror at vi som parti er veldig sterkt knyttet til det samfunnet, sier Catharina Piazzolla, kommunesekretær for Socialdemokraterna i Stockholms partidistrikt.

– Så selv om Socialdemokraterna ikke har styrt i Stockholm, oppstår det en følelse av at vi kanskje ikke har levert nok, sier Piazzolla til SVT.

Rinkeby-Tensta i Stockholm er området der Socialdemokraterna går mest tilbake. Fra 62,5 prosent av stemmene ved forrige valg til rundt 33 prosent nå. Rosengård i Malmö og Vivalla i Örebro er de to andre områdene der partiet taper mest.

Samtidig vinner Vänsterpartiet velgere i områdene, i snitt over fire prosentpoeng.

Ingen andre riksdagspartier gjør nevneverdig fremgang i områdene, men andre partier og blanke stemmer øker med over åtte prosentpoeng. I Vivalla, Rosengård og Rinkeby-Tensta er det en økning på over 16 prosentpoeng.

Eksakt hvor mye islamistiske Nyans går frem i de samme områdene, er uklart, men det er ingen tvil om at partiet fikk en stor andel av stemmene i kategorien «øvrige».

Nyans retter seg mot minoriteter, med fokus på muslimer, og ønsker blant annet å forby koranbrenning.

Nyans-leder Mikail Yüksel er tidligere blitt dømt for voldsforbrytelser i Tyrkia.

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.