Aserbajdsjan skyter nå inn i selve Armenia, ikke bare Nagorno Karabakh, forteller Ivar Dahl i Helsingforskomiteen. Aserbajdsjan vil presse Armenia til å gi dem en landkorridor til en enklave inne i Armenia som de gjør krav på. Men var det ikke en slik enklave Nagorno Karabakh var for Armenia?

Armenia står alene. Allerede under siste krig viste Putin at han ikke gadd å gi særlig tyngde til forsvaret av Nagorno Karabakh og Armenia. De tyrkiske dronene kunne herje som de ville.

Årtusengamle kirker og klostre i Nagorno Karabakh ble vandalisert.

Europa bryr seg ikke, og har heller ikke brydd seg om at de kristne er blitt fordrevet fra Midtøsten. Europeerne tror ikke at det gjelder dem.

Men det gjør det.

Yngste sønn av den verdensberømte regissøren Costa Gavras, Romain Gavras, har laget en film for Netflix: «Athena». Athena er navnet på en bydel i en fransk by hvor det bor mange muslimer. En av dem blir drept av politiet. Broren arbeider i politiet. De unge mennene vil ha hevn. Situasjonen eskalerer. Å dømme etter traileren er filmen en heroisering av de unge mennene med røtter i Midtøsten og Maghreb-landene. Særlig for de unge fra Algerie, Marokko og Tunisia gir et oppgjør med Frankrike på deres egen jord en egen sødme. De fortsetter krigen ved å erobre Frankrike. Alle franskmenn vet at dét er bakteppet, og Romain Gavras leker med scenariene. Han har laget en dreiebok for borgerkrigen.

Politikerne forstår ikke alvoret.

I «Martha’s Vineyard» landet et fly med 50 illegale migranter, sendt av Floridas guvernør Ron DeSantis. Han ville at denne beskyttede enklaven av hovedsakelig hvite liberalere skulle få merke hva det er resten av Amerika har å stri med. Ikke bare er grensestatene oversvømmet. (Det kommer inn 8000 om dagen.) Biden-regimet har systematisk transportert illegale i nattens mulm og mørke ut til hele USA: New York, Tennessee, Florida. Ingen steder er for langt unna. Men når det kommer en busslast til Chicago, Washington eller Martha’s Vineyard, går eliten amok.

Det som begynte som et pek, har plutselig fått stor politisk betydning pga. elitens overreaksjon. Californias guvernør Gavin Newsom vil ha DeSantis tiltalt for kidnapping. Den kjente dokumentarskaperen Ken Burns sitter på tv og sier at «det var slik Holocaust begynte».

Dette er woke i praksis. Det er hva den nederlandske psykologen Mattias Desmet kaller mass formation psychosis. Det er et element av galskap her som er hinsides pedagogisk rekkevidde. Og det omfatter en stor del av det liberale Amerikas elite. De lever inne i sin egen boble.

Hva er fellestrekkene her? Finnes det noen? Vi ser noen frontlinjer. Det kristne Europa har felles sak med Israel og Armenia. Historien burde være en advarsel, ikke bare for armenere og jøder, men også for europeere.

En del europeere ønsker ikke å se sammenhengen. Noen er på den andre siden. De er mot Israel og kristendommen. De har inngått en allianse med islam. Biden-regimet har helt åpenbart inngått en allianse med anti-amerikanske krefter. Regimet hater det opprinnelige Amerika.

Vi hører fra Storbritannia at det er de innfødte britene som sørger over Elizabeth IIs bortgang. De sørger samtidig over landet de mister.

Men alt er ikke tapt. I USA er motstanden så sterk at Biden-regimet blir provosert til å opptre mer og mer som en junta. Og heller ikke vi er svake hvis vi tør å være for oss selv.

Hvis ikke nå, når?

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.