Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Siden 2020 har regjeringen ikke beregnet hva elektrifisering av sokkelen vil koste norske husholdninger, opplyser energiminster Terje Aasland til Stortinget.

Statsråden kommer med opplysningen i svaret på et skriftlig spørsmål fra Fremskrittspartiets energipolitiker Marius Arion Nilsen, melder NTB.

Han viser til at en beregning i 2020 sa at strømregningen til en gjennomsnittlig husholdning vil øke med opp mot 1.200 kroner i året på grunn av elektrifisering av sokkelen.

– Det er ikke gjort lignende beregninger siden NVE så på dette i 2020. Det er videre usikkert hvordan nye beregninger med forutsetningene som legges til grunn i spørsmålet vil slå ut, skriver Aasland i sitt svar.

Beregningene ble altså gjennomført før utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia ble åpnet henholdsvis våren og høsten 2021, og før utbruddet av Ukraina-krigen i februar 2022 – omstendigheter som alle har bidratt til klart større knapphet på strøm i Norge.

Økningene var var blitt beregnet i 2020, viste da også forholdsvis moderate prisøkninger:

Beregningen fra NVE viste at strømregningene til en snitthusholdning i Sør-Norge ville øke med mellom 106 og 224 kroner, mens det for Nord-Norge ville kunne øke med mellom 575 og 1.197 kroner.

Stortingsrepresentant og energipolitiker Marius Arion Nilsen (Frp). Foto: Javad Parsa / NTB.

Dette er ikke godt nok utredningsarbeid, mener Marius Arion Nilsen, som mener prisøkningen ville bli radikalt større enn de gamle beregningene antyder:

Frp-politikeren frykter at strømregningen vil skyte i været hvis elektrifiseringen av sokkelen gjennomføres.

– Ministeren svarer at regjeringen ikke har regnet på det, men like fullt planlegger regjeringen å elektrifisere så fort som råd, uten å utsette noe, sier Nilsen til NTB.

– Nå vil det være det mangedobbelte av beregningen fra 2020, sier han.

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen gikk tidligere i sommer ut og advarte om at elektrifisering av sokkelen ville gi økt press på strømprisene.

– Massiv elektrifisering bidrar til høyere priser, slo han fast.

Nilsen anklager regjeringen for en skjødesløs innstilling til saken:

Nilsen reagerer på at regjeringen ikke har funnet fram kalkulatoren på nytt nå som strømprisene er helt annerledes enn de var i 2020.

– Det er spesielt at regjeringen tar beslutninger som vil ramme husholdninger meget hardt, uten engang å regne på hvor hardt det vil ramme, sier Frp-eren.

– Det viser en manglende alvorsforståelse og en politikk som ikke tar hensyn til husholdninger og industri på land, sier han.

Nilsen kaller det uansvarlig av regjeringen å gjennomføre en elektrifisering av sokkelen midt i en priskrise som kan bli en fullskala kraftkrise uten å regne på kostnadene.

Aasland mener på sin side at «det er viktig at regjeringen er tydelig på klimamålene», og peker på at det «jobbes med» blant annet havvind. Energiministeren viser også til regjeringens planer om å begrense strømeksporten ved lav fyllingsgrad i magasinene.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.