Astrid Hoem under AUFs sommerleir på Utøya. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Vi stiller krav om at Wisting-feltet ikke skal åpnes. Vi vet at vi har funnet for mye olje om vi skal nå målene. Derfor må vi stanse nye felt, vi må slutte å lete etter mer olje og i tillegg må vi få til klimakutt på hjemmebane som virkelig monner, sier Hoem til NTB på åpningsdagen av AUFs sommerleir på Utøya onsdag.

Oljefeltet Wisting er planlagt å stå ferdig i 2028, men klimaaktivister vi sette stopp for det.

AUFs Wisting-nei har allerede fått jubel fra Naturvernforbundet.

– Vi har ikke noe annet valg nå enn å innse alvoret og få til masse klimakutt. Jeg er optimist på at vi skal klare det, men da må vi innse alvoret, sier Hoem.

Hun sier ikke noe om at hun ser alvoret i energisituasjonen, eller alvoret for norsk økonomi, arbeidsplasser og velferd om norsk økonomi skal klare seg uten den typen oljeinntekter Wisting-feltet vil representere.

Selv har hun ifølge Wikipedia aldri hatt noen jobb utenfor politikken.

Vil ha strømsparing og fornybar energi

Hoem mener også utbyggingen av fornybar energi vil gjøre situasjonen bedre både med tanke på klimakrisen og for strømkrisen.

– Det viktigste vi gjør er å bygge ut på fornybar energi. Og så må vi gjøre noe som jeg tror ikke så mange nordmenn er så vant til, og det er strømsparingstiltak. Jeg er i hvert fall ikke vant til det, sier hun.

– Det er vanskelig med de løsningene som foreslås nå. Makspris på strøm vil kanskje føre til at de som forbruker mest bruker enda mer, mens de som har lite fortsatt synes det er vanskelig å betale strømregningen, resonnerer hun.

Støtte til transpersoner

I åpningstalen sin på Utøya brukte også Hoem tid på å snakke om at venstresiden må stå solidarisk med transpersoner. Til NTB understreker hun at hun syns det er veldig viktig at transpersoner ikke blir stående alene i kampen.

– Vi ser at transpersoner er en av de gruppene som blir hatet av egentlig alle de ytterliggående gruppene. Vi har vært veldig opptatt av at de som kanskje lytter litt ekstra til noen, da må de noen snakke litt tydeligere.

Hun mener at de som begrunner motstand mot transpersoner i feminismen, trenger å få beskjed.

– Da må vi også ta vår del av ansvaret. Når vi ser at veldig mange bruker bevegelser vi på venstresiden føler oss hjemme i, som feminismen for eksempel, for å rettferdiggjøre mistenkeliggjøring og konspirasjonsteorier mot trans, da må vi si ifra.

– Denne debatten skal vi ikke holde oss unna. Den skal vi være en del av. Det hatet trenger vi at flere er sammen om å stå opp mot.

Hun kommer ikke konkret inn på Pride-skytingen i Oslo, og det islamistiske hatmotivet som lå bak den.

 

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.