Stadig flere stikker kjepper i hjulene for europeere som er sultefôret på ferie. Nå er det flyselskapene Lufthansa og Air France-KLM som kansellerer flygninger. Samtidig pågår streiken i SAS.

To av Europas største flyselskaper kansellerer nå enda flere flygninger. Det vil ramme svært mange passasjerer som skal på sommerferie.

Den kommende uken kansellerer Lufthansa 770 flygninger, mens Air France-KLM kansellerer 20 flygninger hver dag fram til slutten av august.

Årsaken er mangelen på cockpit-, flyplass- og kabinpersonale. Hovedutfordringen har vært bemanning til å håndtere bagasje og passasjerer.

Veldig mange mistet jobben under pandemien på grunn av kostnadsbesparelser. Flykanselleringene skjer ettersom ansatte på flere europeiske flyplasser streiker med krav om høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. (NTB)

I tillegg har de ekstreme forsinkelsene for dem som trenger nytt pass vært et stort problem for mange nordmenn. Det har dessuten vært kaos på flere europeiske flyplasser i flere uker.

Dette skjer etter to års nedstengninger som politikere innførte på grunn av Covid-19. August er den store feriemåneden for Europa generelt, og i Norge er ferien allerede i gang.

Selvsagt er det mange som foretrekker å feriere i hjemlandet, det har også undertegnede gjort siden sommeren 2019. Med litt uflaks endte dette opp med noen rådyre dager hver sommer, stort sett i dårlig vær.

Men mange, inkludert meg, liker å oppleve noe annet under ferien. Norge opplever jeg jo stort sett hele året.

Dessuten er det i disse økonomiske krisetider greit å feriere på steder med priser langt under de skyhøye norske prisene.

Selv om streiker er en sak mellom arbeidsgiver og arbeidstager, er det liten tvil om at politikere over hele Europa er delvis medskyldige i at disse streikene oppstår. Nedstengning førte til mengder av permitteringer, som er bakgrunnen for flere av konfliktene som pågår, og det har også ført til mangel på arbeidsfolk. I tillegg har nedstengningene bidratt til leveranseproblemene som får skylden for passproblemene.

Restauranter og reiseliv ble spesielt hardt rammet, og det er en viss desperasjon der ute. Det merket jeg godt i mine samtaler med lokalbefolkningen da vi nylig (heldigvis) fikk avviklet familiens sommerferie i Kroatia.

De trenger virkelig å få inn penger nå for å overleve. Inflasjonen er høy over hele Europa, og i Kroatia møtte jeg folk med normale jobber som måtte kjøre drosje på fritiden for å få endene til å møtes.

Flystreik, kaos på flyplassene og mengder av innstillinger er kanskje ikke en krise. Men det er et tegn i tiden. Mistanken om at det er en ønsket utvikling er nokså utbredt. Selv om jeg ikke vil konkludere, er konsekvensene uansett merkbare.

Opprøret mot utviklingen, som i stor grad skyldes «det grønne skiftet» og nedstengningene, er allerede i gang. Det startet med de gule vestene. Truckerne i Canada (og delvis USA) fulgte opp. Det har vært massive demonstrasjoner mot tilnærmet tyranniske koronatiltak i flere land, som Australia, Østerrike, Canada og New Zealand.

Og nå er bøndene i Nederland på krigsstien siden regjeringen har bestemt seg for å legge ned store deler av jordbruket, i en situasjon hvor verden frykter matmangel. Også spanske og italienske bønder reagerer.

Det kan bli noen spennende måneder framover.

Er vi vitne til et gryende bondeopprør i Europa?

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.