Store europeiske flyselskaper kansellerte flere titalls flyvninger til Tel Aviv i helgen etter at den militante palestinske gruppen Hamas iverksatte et overraskende storstilt angrep mot Israel.

På ankomsttavlen på Tel Avivs Ben Gurion-flyplass var American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates, Ryanair og Aegean Airlines blant dem som innstilte flyvninger, skriver AFP.

Flyplassmyndighetene stoppet imidlertid ikke de kommersielle flyforbindelsene til Eilat, Israels andre internasjonale flyplass og turistdestinasjon ved Rødehavet.

Det israelske flyselskapet El Al opplyste søndag at de inntil videre opprettholder sine flyvninger til Tel Aviv, selv om enkelte flyvninger med utenlandske partnere er kansellert.

– Vi kan komme til å kansellere flyvninger til steder der vi ikke har mange israelere som kan hjelpe andre israelere andre steder, sier en talskvinne.

I en uttalelse la El Al til at selskapet opererer «i samsvar med instruksjonene fra de israelske sikkerhetsstyrkene», og at alle flyvninger nå kun går fra terminal tre på Ben Gurion-flyplassen.

I likhet med de fleste andre flyselskaper sa selskapet at kundene kunne endre billettene sine uten kostnad.

Etter at en rekke store flyselskaper kansellerte flyvninger lørdag, opplyste den spanske flyplassoperatøren AENA til AFP at fire av ni planlagte flyvninger til Tel Aviv søndag var kansellert, to fra Madrid og to fra Barcelona.

Ytterligere ni flyvninger, fra Tel Aviv til flyplasser i Spania, har så langt ikke blitt berørt, opplyser operatøren.

En skammelig markering

Spanske Air Europa opplyser at de har kansellert to avganger mellom Madrid og Tel Aviv på søndag, mens Iberia Express, lavprisselskapet til det nasjonale flyselskapet Iberia, fortsatte å fly Madrid-Tel Aviv etter å ha innstilt to avganger lørdag.

Vueling, det Barcelona-baserte lavprisselskapet, opplyste at «flyvninger til/fra Tel Aviv er berørt av situasjonen i Israel og opplever forsinkelser».

En talsmann for det tyske flyselskapet Lufthansa henviste lørdag til «den nåværende sikkerhetssituasjonen» og sa at de kansellerte alle flyvninger til og fra Tel Aviv til og med mandag, og la til at de overvåket situasjonen.

Brussels Airline, som er en del av Lufthansa-gruppen, kansellerte også sine Tel Aviv-flyvninger.

Air France sa at de hadde innstilt Tel Aviv-flyvningene inntil videre.

– Det er iverksatt kommersielle tiltak som gjør det mulig for kundene å utsette eller kansellere reisen kostnadsfritt, sier en talsmann for Air France.

Air France-KLM-konsernets lavprisselskap Transavia kunngjorde at de kansellerer alle flyvninger fra Paris og Lyon til Tel Aviv til og med mandag.

Det spanske flyselskapet Iberia kunngjorde at lavprisselskapet Iberia Express nå kansellerer sine Tel Aviv-flyvninger.

Det italienske flyselskapet ITA airways innstilte sine flygninger tidligst søndag morgen for å ivareta sikkerheten til passasjerer og besetning, mens det polske flyselskapet LOT også innstilte sine flygninger fra den polske hovedstaden lørdag.

Andre flyselskaper som innstilte flyvninger var Aegean, Swiss, Austrian Airlines, Wizz Air og Air Canada.

Natt til mandag fortsetter bombene å falle samtidig som det pågår kamper på bakkenivå.
Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.