Kvinnen som ble drept på torvet i Visby på Gotland onsdag, var Ing-Marie Wieselgren (64) koordinator for psykiatrien i Sverige. Statsadvokaten som utreder drapet sier at hun ble drept med overlegg pga sin rolle. Wieselgren ble drept av en 33-åring som har tilknytning til Nordisk Motstandsbevegelse. Han er psykisk syk og var under påvirkning av narkotika.

Omstendighetene gjør at man kan kalle det en terrorhandling, egnet til å fremkalle stor frykt i befolkningen.

Under Almedalsuken går et stort antall mennesker fra politikk, medier og samfunn seg rundt ubesværet i Visby. Opplegget er det samme som på Folkemøtet på Bornholm og Arendalsuka. Nettopp den uformelle omgangen er noe av det vesentligste ved arrangementet. Hvis den går tapt forsvinner noe av hensikten.

Åklagare Petra Götel säger att Wieselgrens roll som samordnare för psykisk hälsa på SKR ligger bakom motivet.

– Mannen har lämnat en förklaring till sitt handlande. Kopplingarna till NMR är inte i fokus i utredningen, även om det bedöms och utreds vidare med andra myndigheter. Vi bedömer också att den avlidna kvinnan var det tilltänkta målet för attacken, och att det har att göra med hennes offentliga profil och engagemang för psykiatrifrågor, säger Petra Götell.

Selv om det ikke er en direkte kobling til NMR, er det likevel relevant for å forstå gjerningsmannens profil.

Norden har denne sommeren opplevd tre terrorhandlinger: Angrepet i Oslo 24. juni, på Fields i København og nå Visby. Det er psykatri inne i bildet, men de har likefullt et terrorpreg.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.