For tre år siden stengte den franske byen Grenoble de offentlige bassengene etter militante aksjoner fra burkinikledde kvinner. I Frankrike er det ikke lov å bruke heldekkende plagg i offentlige bassenger. En gruppe på 17 kvinner aksjonerte flere ganger iført burkini og resultatet ble at bassengene ble stengt. En gruppe nudister planla også «motaksjoner».

Men ordføreren i Grenoble, Eric Piolle, ville at man skulle «ha på seg hva man vil» i byens bassenger og ville tillate burkinier allikevel. «I praksis svømmer ikke fundamentalistiske islamister i det hele tatt», var et av hans argumenter. Piolle mener at dette er en form for kvinnefrigjøring og at det er diskriminerende å ikke tillate burkini.

Ordfører Eric Piolle «leker pyroman», sa innenriksminister Gérald Darmanin i mai i år. Med det mente han at det er farlig å gi etter for islamske krav i det offentlige rom.

«Det er en seier for republikken, sekularismen og loven», sa Darmanin, og refererte til at forbudet mot burkini ble opprettholdt i en domstol.

Men Piolle gikk videre og anket saken til Høyesterett i forvaltningssaker i Frankrike, Conseil d’Etat. Den 21. juni 2022 besluttet Conseil d’Etat å opprettholde vedtaket fra den første lavere domstolen.

«Stor lettelse» skriver parlamentsmedlem Emilie Chalas på Twitter. «Republikken har vunnet», skriver hun.

BBC   La Depeche.fr   francebleu.fr

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.