Ordføreren i Kristiansand lovte å si tydelig ifra før han skulle møte både kommunalministeren og statsministeren for å diskutere Søgne og Songdalen.

– Det er det mye sinne og frustrasjon i Arbeiderpartiet lokalt, også i andre partier. Det som er litt komplisert, er at noen er opptatt av selve saken, av denne utskillingen av Søgne og Songalen. Men dette handler jo også i høyeste grad om noe annet, som går på overstyring av lokaldemokratiet, sier Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) til NTB før møtet med kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik.

– Det er derfor vi lager bråk, fordi vi synes ikke dette er greit i det hele tatt.

Skisland tok imot kommunalminister Gjelsvik på sitt kontor. Senere i dag møter han også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som kommer for å snakke ut om saken med lokalpartiet.

Bakgrunnen er den bitre striden rundt de tidligere småkommunene Søgne og Songdalen, som nå er del av Kristiansand. Regjeringen har åpnet for folkeavstemninger og en mulig oppsplitting av den nye storkommunen.

Men ordføreren har ikke gitt opp håpet om å finne løsninger.

– Vi er tydelige på våre vurderinger i denne saken. Det er jo at vi mener at en ikke skal gå i gang med noen prosess for å oppdele denne kommunen som nå har jobbet i snart fem år på å bygge et trygt og godt og velfungerende system og organisasjon.

Men finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ser ikke ut til å vike en tomme i den betente saken. På Senterpartiets oppsummerende pressekonferanse ble Vedum presset på beslutningen om å åpne for folkeavstemning i Søgne og Songdalen om løsrivelse fra Kristiansand.

Vedum lovte «dialog», men konkluderte slik:

– Svaret er at selvfølgelig skal både små og store kommuner ha kommunalt selvstyre. Det er som et ekteskap. Når en sier ja og en sier nei, så må man lytte til den som sier nei. Når den ene parten blir så liten, må den få mulighet til å uttale seg.

Senterpartiet sliter kraftig på meningsmålingene, og kan neppe forvente å hente noe særlig støtte i sørlandsbyen.

For de som deltar i opprøret internt i Ap er alternativene færre.

Kristiansand, Søgne og Songdalen ble i 2020 slått sammen til én storkommune. Motstanden har vært stor, særlig i Søgne. Bystyret i Kristiansand sa imidlertid nei til oppløsning like før jul.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.