Sist uke lovet regjeringen innbyggerne i gamle Songdalen og Søgne kommuner en folkeavstemning om løsrivelse fra Kristiansand. Ap-styrte Kristiansand raste mot regjeringen, og krevde at Støre måtte gripe inn for ikke å ødelegge for Arbeiderpartiet. Søndag tok striden en ny og uventet vending: Innbyggerne i Kristiansand må også få stemme!

Songdalen og Søgne ble tvangsinnlemmet i Kristiansand i 2020, noe særlig mange i Søgne mislikte sterkt. Med Senterpartiet inn i regjeringen øynet de håp om å få oppløst tvangsekteskapet, og sist uke åpnet altså kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og regjeringen for nettopp det.

– Motstanden mot tvangssammenslåingen var stor blant folk i Søgne og Songdalen, og innbyggerinitiativ og undersøkelser viser at motstanden fortsatt er stor. Det vil vi lytte til, og vi starter nå prosessen gjennom å gi dette oppdraget til statsforvalteren, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). (Regjeringen)

Det likte Arbeiderpartiet i Kristansand svært dårlig, og de godt støttet av den største avisen i byen, Fædrelandsvennen, brøt det ut et opprør som hørtes helt til Tromsø.

– Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og regjeringen har nå vist at de lytter sterkt til Facebook-grupper. De lytter mer til dem enn til det kommunestyrene har sagt, sier politisk redaktør i Fædrelandsvennen Vidar Udjus. (NRK)

Begge partiene i regjeringen sliter i motvind på meningsmålingene, og begge partier kjemper derfor enda mer innbitt for å vinne sine egne kampsaker. Hvorvidt kommunesammenslåinger er det mest presserende politiske spørsmålet for befolkningen på det eller så blide Sørland, skal være usagt, men før helgen sendte partene i regjeringsekteskapet Gjelsviks statssekretær, Ole Gustav Narud (Sp), ut for å megle, på Teams.

I et Teams-møte før helgen med kommunale ledere i Kristiansand åpnet likevel Gjelsviks statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) for en annen løsning, skriver NRK.

– Også de som bor i opprinnelige Kristiansand må få lov til å stemme i en folkeavstemning. Det er noe kommunen må få bestemme selv, sa Narud på møtet.

Hvis i innbyggerne i gamle Kristiansand kommune stemmer mot oppløsningen, men gamle Søgne og Sogndalen kommune stemmer for, er det ikke enighet om oppløsning. Da må saken opp i Stortinget, der regjeringspartiene ikke har flertall.

– Det er jo antakelig en måte som kan bidra til at det (splittelsen, journ.anm.) ikke blir gjennomført. Jeg tenker en folkeavstemning med overveldende flertall mot å splitte opp, bør gjøre et visst inntrykk på politikerne på Stortinget, sier Kristiansand-ordfører Jan Oddvae Skisland (Ap). (NTB)

NRK sier i sin sak Politisk finte kan stoppe skilsmissen at det er Kristiansand som her har driblet regjeringen, men det er sannelig ikke sikkert. En folkeavstemning vil ganske sikkert ikke bli avholdt før ved kommunevalget neste høst, og innen den tid kan både innbyggere og politikere i skilsmissekommunene ha fått annet å tenke på.

Regjeringen også.

Utredning av deling av Kristiansand kommune (Regjeringen)

Aksjonsgrupper viser makt: Hevder sosiale medier trumfer politikerne (NRK)

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.