Tucker Carlson kunne rapportere om en voldsom stigning i antall bookinger av privatfly i USA. Det er de rikes svar på kaoset i flytrafikken. Det er det samme i USA som i Vest-Europa: Endeløse køer og kanselleringer. Hva kan det komme av at flyselskapene og flyplassene plutselig ikke klarer håndtere trafikken som normalt, nå som samfunnene har vendt tilbake til normal-aktivitet? Det lyder ulogisk og usannsynlig.

I Norge har finansminister Vedum lagt frem et forslag som samtidig avslører et gigantisk skattesmutthull for rike: Hvis selskapet eier et fly eller eiendom kan du bruke det og utgiftsføre det på selskapet og du betaler ingenting privat. Det er en gigantisk subsidiering av privat forbruk. Myndighetene lar det være opp til brukeren å rapportere hva som er privat og embets medfør.

Det hullet vil Vedum nå tette etter inspirasjon fra Danmark. Men samtidig gjør han oss oppmerksom på hvor store privilegier rike mennesker har nytt og skatteetaten har selvsagt vært klar over det. Ikke rart stortingspolitikere kopierer dem i litt mindre skala.

Finansministeren vil stramme inn skattereglene for bruk av privatfly

NTB

Skattetaten har vært frustrert over at privat bruk av eiendom og privatfly eid gjennom selskap ikke rapporteres inn. Nå vil finansministeren stramme inn.

Uoppgitt inntekt ved slik privat konsum i selskap lå i 2019 på rundt 1,45 milliarder kroner, skriver Klassekampen.

Nå ønsker finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) å flytte bevisbyrden fra Skatteetaten over på selskap og eier. Da må man vise at privatflyet blir benyttet i forbindelse med selskapets virksomhet og ikke av en selv som privatperson.

– Ja, du kan ha et helikopter, men du kan ikke utgiftsføre det på firmaet dersom du kun bruker det privat. Da må du betale det selv. Hvis du vil det, så vær så god, sier Vedum.

Inspirasjonen kommer fra Danmark, som har hatt en lignende ordning siden 2001. Ordningen medfører i praksis at privat konsum gjennom selskap blir så ugunstig at det blir et tapsprosjekt. Det norske forslaget er nå på høring.

 

Kjøp billetter her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.