Den svenske klimaaktivistgruppen Återställ våtmarker melder at de idag blokkerer motorvei i Stockholmsområdet. Politiet har fjernet et titalls aktivister som stanset morgentrafikken.

– Det här började strax innan klockan åtta och vi har patruller på plats, sier Helena Boström Thomas, politiets pressetalskvinne.

På sin Facebook-side skriver aktivistgruppen Återställ våtmarker att de idag genomfører blokkeringer av motorveier. En video på gruppens side viser politiet som fjerner demonstranter.

Alfred Westh, en av aktivistene sier at gruppen kommer til å fortsette.

– Vi kommer att varna och störa tills regeringen återställer våtmarken, det är huvudbudskapet till varför vi gör det här, sier han.

På sin Facebook-side skriver de at de kommer til å fortsette å blokkere Stockholms motorveier i rushtrafikken:

Kampanjen Återställ Våtmarker kräver att regeringen påbörjar en massiv insats för att återställa utdikade och torrlagda våtmarker! De kommer att blockera Stockholms motorvägar i rusningstrafik gång på gång tills regeringen möter deras krav.

Så hva vil aktivistene oppnå, annet enn å skape irritasjon for folk som må på jobben? Jo, det er tørrlegging av våtmarkene som ble gjort på 1800-tallet for å skape åkrer som de vil reversere.

På 1800-talet eskalerade torrläggning av våtmarker för att skapa nya åkrar. Utdikningarna har fortsatt – och fått stora konsekvenser för klimatet. Våtmarkerna som en gång band stora mängder kol, läcker nu i stället koldioxid rakt ut i atmosfären.

Regnbuehattene vil redde verden ved å hindre folk i å komme seg på jobben.

Disse aktivistene kunne vel heller tatt turen (med tog) til Tyskland for å demonstrere der? Tyskland restarter kullkraft etter at de oppdaget at det kanskje ikke var så lurt å bli avhengig av russisk gass allikevel. Selv om dette ble påpekt av Trump i 2018 da han advarte Tyskland mot faren. Trump forsøkte også å stanse Nord Stream 2 i 2019 med sanksjoner, men dette reverserte Biden i 2021.

Återställ våtmarker mener at det er bedre å slippe ut metan-gass enn karbondioksid:

När man återställer utdikade våtmarker, genom att fylla igen dikena, bromsas utsläppen. När växtligheten blötläggs släpps istället metan ut, men summan av utsläppen blir betydligt mindre.

Bedre med metan-gass?

Landbruk.no skriver: Metan er 28 ganger mer effektiv bidragsyter til drivhuseffekten enn karbondioksid, men har en kort levetid på bare 12 år i atmosfæren.

De kunne likegodt gå rundt og satt propper på alle kuene som fiser metan-gass. Folie- og/eller regnbuehatt er obligatorisk.

Aftonbladet

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.