Langvarig krig i Syria har jaget hundretusener på flukt, blant annet til nabolandet Libanon. Foto: AP Photo/Hassan Ammar, File

De mange syrere som har kommet til nabolandet Libanon, har skapt store problemer. Libanesiske myndigheter snakker om en «eksplosjon av tyveri og lovbrudd», og vil nå sende syrerne tilbake snarest.

Libanon er et naboland til det krigsherjede Syria, og har tatt imot store antall av mennesker på flukt.

Fria Tider har skrevet en sak om hvordan dette arter seg for Libanon:

De många syrier som kommit till grannlandet Libanon har orsakat stora problem. Det uppger den libanesiska regeringen, som nu vädjar om internationell hjälp med att få hem syrierna, skriver avisen.

Man siterer en representant for Libanons regjering, og det tegnes et lite lystelig bilde av hva det vil si å ha store antall  syrere i landet:

Under den sjätte så kallade Brysselkonferensen om Syrien tidigare i veckan målade Libanons socialminister Hector Hajjar upp en mörk bild av den libanesiska situationen.

Ekonomiskt dränerar de syriska flyktingarna statskassan och orsakar arbetslöshet genom att i hög grad utnyttja statligt subventionerade verksamheter, uppgav Hajjar enligt L’Orient-Le Jour.

Det handler også om storstilt kriminalitet og andre negative konsekvenser :

Vidare har syriernas närvaro i landet orsakat en «explosion av stölder och brott», ett «demografiskt befolkningsutbyte» samt en omfattande utvandring av högutbildade unga libaneser, enligt Hector Hajjar. Ministern pekade även på «ekologiska» konsekvenser av flyktingmottagningen.

Derfor kommer nå den libanesiske regjeringen med et krav til det internasjonale samfunnet:

Libanons regering kräver internationell hjälp med att se till att syrierna «omedelbart» återvänder till de delar av sitt hemland där det är fred. Biståndsmedel bör omfördelas och öronmärkas för investeringar i infrastrukturen i dessa fredliga regioner, enligt Hector Hajjar.

Ministeren legger til:

De syrier som har verkliga skäl att inte återvända till Syrien, bör istället få komma till «alternativa nationer», sade ministern.

Han hevder at det allerede økonomisk svært belastede og nedkjørte Libanon har hatt enorme kostnader som følge av den syriske tilstrømningen, og ber verden om en kompensasjon:

Han krävde också att Libanon ska kompenseras för förluster på 30 miljarder dollar som landet åsamkats genom flyktingmottagningen.

Mange vil mene at Libanons erfaring med de syriske flyktningene ikke er unik. Det har vist seg at dette langt fra var de velutdannede, lett integrerbare menneskene det lenge ble påstått av de skulle være.

Blant annet i Tyskland har man fått merke realitetene ved den syriske innvandringen, men også de fleste andre europeiske land har fått sin del av problemene.

Les også: 

Det strømmer på med asylsøkere til Tyskland: Ikke vært flere siden 2017

Bestill gode bøker fra Document forlag: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.