Thomas Sowell er en av vår tids store samfunnsteoretikere. Hans karriere strekker seg over mer enn et halvt århundre, og han har skrevet femti bøker for et i hovedsak akademisk publikum. Hans emner dekker alt fra økonomisk historie og sosial ulikhet til politisk teori, rase og kultur. 

– Historisk sett har den sorte eliten vært opptatt av symbolikk snarere enn pragmatisme. I likhet med andre har de vært i stand til å rasjonalisere sin egeninteresse til å fremstå som et generelt gode. Mye av kravet om å fjerne rasebarrierer var et krav om å få bli med i den hvite eliten og unnslippe de sorte massene. Sowell i Washington Post 1981

Hans dristige og usentimentale angrep på liberal ortodoksi har gjort mainstream-industrien og borgerrettighets-etablissementet rasende. Den del av media og samfunn som prioriterer politisk korrekthet, har ikke villet anerkjenne ham til tross for at han ellers tilfredsstiller de fleste kriteriene: Han er en foreldreløs sort gutt «fra Jim Crow South» som vokste opp og ble en av USAs fremste intellektuelle. Han var den første i familien som fikk mer enn seks års skolegang:

– Det kom som en åpenbaring for meg at det fantes utdannelse ut over college, og det tok tid før jeg ble klar over forskjellen på en master- og en doktorgrad. Jeg hadde heller ingen planer om å få det.

Nå er den første biografien om den ikoniske tenkeren Sowell kommet, skrevet av journalisten/forfatteren Jason L. Riley. Den tar for seg livshendelsene som formet Sowell, oppveksten, skolegangen, leflingen med marxistiske ideer i studietiden og senere som fortaler for klassisk liberal økonomi. Han er en kritiker av byråkrati og ekspert på de komplekse sosiale mønstre mellom ulike raser, religiøse og etniske grupper – og dermed en torn i øyet på en stadig mer radikal venstreside i USA.







 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.