Jo lenger det har gått siden George Orwell ga ut den dystopiske romanen 1984 i 1949, jo mer ligner den på virkeligheten.

I Orwells Oceania blir innbyggerne tvangsinnlagt for «to minutter med hat» på daglig basis. Dette gjøres ved å se en film som viser statens fiender og høylytt uttrykke sitt hat mot dem. På denne måten passer regjeringspartiet på å avlede innbyggernes ubehag fra seg selv, og rette det mot ytre fiender og eventuelle indre tankeforbrytere.

I dag er makthaverne mer utspekulerte, men mekanismen er den samme. I Orwells roman het hovedfienden Emmanuel Goldstein (aka Leo Trotskij), i dag heter verdens ondeste mann Donald Trump. Han har hatt den stillingen siden 2015. De siste månedene har han møtt konkurranse fra Vladimir Putin, men Trump fortsetter å dukke opp når makthavernes tjenere skal forklare hvorfor alt ikke er idyllisk til tross for deres utmerkede innsats. Alle som følger danske medier vet at Trump står bak alt ondt: Covid, rasisme, kvinnehat, klimaødeleggelser, krigen i Ukraina, trusler mot NATO, inflasjon og forsøk på voldelige kupp. Det er ingen ende på Trumps niddingsverk.

Nå får han også skylden for at flyprodusenten Boeing har fått problemer. På side 34 i dagens Jyllands-Posten leser du følgende overskrift: «Boeing har tapt milliarder på handel med Trump». Hva tapet har med Trump å gjøre, framgår ikke av artikkelen. I 2018 inngikk daværende president en avtale med Boeing om å levere to fly til bruk som Air Force One. Avtalt pris var ca. 4 milliarder dollar, men på grunn av forsinkelser og høyere kostnader har Boeing endt opp med en finansielt tap på 1 milliard dollar. Siden Trump ikke har ansvaret for flyproduksjonen, er det vanskelig å se hvilket ansvar han skal ha for Boeings forsinkelser og andre feildisposisjoner.

Men ikke bekymre deg for det. Jyllands-Posten har i hvert fall klart å knytte Trumps navn til noe dårlig igjen. Og det er hele poenget.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.