En roman om et undertrykkende regime i et dystopisk samfunn som stadig er i krig, er for tiden den mest leste boken i Russland.

Mer enn 70 år etter utgivelsen av George Orwells roman «1984» er den på bestsellerlistene i Russland.

Mest nedlastede skjønnlitterære roman

Kultklassikeren er den mest nedlastede skjønnlitterære romanen i 2022 hos den russiske nettbokhandleren LitRes, og den nest mest populære nedlastningen i alle kategorier, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass ifølge Reuters.

«1984» ble utgitt i 1949 og utspiller seg i en tenkt fremtid hvor myndighetene overvåker alt innbyggerne gjør.

Moscow Times meldte i april at salget av romanen hadde vokst etter Russlands invasjon av Ukraina i februar – pluss at en advokat og en forretningsmann delte ut gratis eksemplarer av boken. Flere har trukket paralleller mellom boken og det moderne Russland.

Josef Stalin inspirasjonskilde

Den engelske forfatteren George Orwell har ifølge Reuters, sagt at han brukte Josef Stalin som inspirasjon for karakteren Big Brother i romanen. Orwell baserte bokens sentrale karakter Winston Smith som jobber i Sannhetsministeriet, på Orwells egen erfaring med å skrive propaganda for BBC under annen verdenskrig.

George Orwells 1984 var ifølge Banned Library forbudt i Sovjetunionen i førti år frem til 1990.

– Kritikk av vestlig kultur

Russiske myndigheter fremstiller boken som en anklage mot vestlig kultur, ikke mot russisk autoritarisme: 

– I mange år trodde vi at Orwell beskrev totalitarismens redsler. Dette er en av de største globale forfalskningene … Orwell skrev om slutten på liberalismen, sa Russlands utenriksdepartements talsperson Maria Zakharova i mai iår, ifølge Guardian. – Det er dere i Vesten som lever i en verden der en person kan bli kansellert.

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.