Jihadisten som myrdet det britiske parlamentsmedlemmet David Amess, Ali Harbi Ali som av The Guardian beskrives som en høytflyvende akademiker, beskrev seg selv overfor juryen i rettssaken mot ham, som en «moderat muslim» og sa at han ikke følte skam over å ha drept Amess. 

Han har fortalt politiet at han sluttet på universitetet for å avgjøre om han skulle utføre «hijrah» – migrere til et muslimsk land – eller utføre en innenlandsk terrorhandling.

Familie og venner sier at Ali begynte å se ekstremistiske videoer på nettet, blant andre videoer lagt ut av den beryktede hatpredikanten Anjem Choudary.

Politiet fant mye ekstremistisk materiale på mobiltelefonen hans, blant annet bilder av terrorangripere og «inspirerende» propagandabilder fra Den islamske stat (IS).

Ali har også undersøkt mulighetene for angrep på flere parlamentsmedlemmer. Han ble av retten dømt til livsvarig fengsel.

I Koranen forekommer ordet jihād i 15 forskjellige språklige former som tilsammen utgjør 30 vers. Det er godt mulig at Ali har sine ord i behold når han betegner seg som en moderat muslim.

Drapet på David Amess: IS-tilhengeren Ali Harbi Ali dømt til livstid

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.