Tegning av tiltalte Ali Harbi Ali fra rettssalen. Illustrasjon: Elizabeth Cook/PA via AP

Rettssaken mot mannen som knivstakk og drepte den konservative politikeren David Amess under et valgmøte i England i oktober fjor, startet mandag.

NTB-AP skriver at rettssaken mot Ali Harbi Ali (26) nå er i gang. Han er av somalisk opphav, og er tiltalt for å ha knivdrept en konservative politikeren David Amess i oktober i fjor, under et valgmøte.

Den tiltalte beskrives av aktoratet som en «islamistisk terrorist» som de mener har brukt flere år på å planlegge angrep på politikere.

Selv har han erklært seg ikke skyldig i både drap og terrorplanlegging.

Da rettssaken mot Ali åpnet mandag, beskrev aktor Tom Little drapet som «ikke noe annet enn en likvidering» som ble begått som følge av en «forvridd og voldelig ideologi».

– Det var et drap som ble begått av denne unge mannen som i mange år hadde planlagt akkurat et slikt angrep, og som var, og er, en overbevist, fanatisk, radikalisert islamistisk terrorist, sa Little.

Han sa også at Ali kjøpte kniven fem år tidligere, og at han ga seg ut for å være en av Amess’ velgere da han tok seg inn i kirken.

Ifølge Little begynte 26-åringen å planlegge drap på politikere allerede i 2019. Han anklages også for å ha oppsøkt hjemadressene og arbeidsadressene til to andre parlamentarikere, Mike Freer og Michael Gove.

Rettssaken er ventet å vare i tre uker.

Drapet skjedde 15. oktober i fjor mens 69 år gamle Amess møtte velgere i en kirke i den lille byen Leigh-on-Sea på den britiske østkysten. Ifølge øyenvitner stakk Ali Amess flere ganger med kniv, hvorpå han satte seg ned og ventet på politiet.

Amess hadde sittet i Parlamentet for De konservative siden 1983.

Somaliske røtter

Ali er fra London og har somalisk bakgrunn. Han er sønn av en tidligere rådgiver for Somalias eksstatsminister. Faren har tidligere uttalt til britiske medier at han føler seg traumatisert etter det sønnen har gjort.

Aktoratet har ikke gitt opplysninger om i hvilken grad Ali tilhører noe spesifikt miljø, og i hvilken grad dette kan ha påvirket hans handling.

Les også: 

Amess’ drapsmann var innom avradikaliserings­program

Bestill gode bøker fra Document forlag i dag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.