Den 25 år gamle somalieren Ali Harbi Ali som drepte den britiske parlamentarikeren David Amess (69) inne i en kirke fredag, hadde vært i søkelyset for radikalisering og var innom programmet Prevent.

Det er vanskelig å avgjøre hva som er medienes tilbakeholdenhet og omskriving eller politiets. Mediene omtaler Ali Harbi Alisom islamistisk ekstremist, men lurer i neste setning på hva motivet kan ha vært. Da begynner journalistikken å bli absurd. Hvis politiet arbeider etter samme retningslinjer vil det bli flere drap og terrorhandlinger. Da ønsker ikke systemet å se hva de står overfor.

For NTB-AFP er terroristen fortsatt «mannen»:

Mannen som drepte den britiske politikeren David Amess, var kjent for politiet og var blitt sendt på et program for avradikalisering.

Den 25 år gamle mannen ble pågrepet og sitter i avhør hos britisk politi etter at han fredag knivstakk Amess som møtte velgerne sine i en kirke i den lille byen Leigh-on-Sea.

Politiet har fastslått at drapet var en terrorhandling, og de undersøker om motivet kan være knyttet til islamistrisk ekstremisme. Det er politiets antiterrorenhet som leder etterforskningen.

NTB/AFP skriver at han er somalier, det gjorde de ikke til å begynne med.

Ifølge BBC var han for noen år siden sendt til Prevent, det britiske programmet for dem som kan stå i fare for å radikaliseres. Han skal ikke ha deltatt lenge på programmet, som er frivillig, og var aldri klassifisert formelt av MI5 som en sikkerhetstrussel.

Ifølge Sunday Times mener politiet at han handlet alene og var radikalisert på egen hånd, men han kan ha latt seg inspirere av al-Shabaab i Somalia. (NTB)

Prevent ble opprettet av Tony Blair, men fikk kritikk for å ha engasjert personer som selv var radikale eller som ikke stilte seg kritisk nok til deltakerne. Det var således mulig å spille «omvendt», men gå ut og begå terror, slik det skjedde i London for en tid siden.

Faren er en prominent somalier som har vært rådgiver for regjeringen i hjemlandet og bor i en velstående del av London.

Han sier til Sunday Times at han føler seg traumatisert etter det sønnen har gjort.

Det kan vel være at Amess’ påførerende er mer traumatisert.

Ifølge The Sun stakk mannen Amess flere ganger med kniv med to kvinner i Amess’ stab til stede. Deretter satte han seg ned og ventet på politiet. Daily Mail skriver at han booket en avtale med Amess en uke før. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.