Fra minneseremonien. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali.

Parlamentet i London holdt mandag en minneseremoni for representanten David Amess som ble drept av en brite med somalisk opphav. Politiet mener drapet skyldtes islamistisk ekstremisme.

Opprørte og sørgende kolleger framførte sine minneord på møtet som ble innkalt midt under en tre uker lang pause i Parlamentets arbeid. Det er NTB-AP som melder om dette.

Statsminister og leder for det konservative partiet, Boris Johnson, var blant dem som holdt tale til ære for Amess. Også Labour-leder Keir Starmer og representanter fra de andre partiene i parlamentet hyllet Amess med minneord.

– Sir David ble tatt fra oss i en foraktelig voldshandling som slo til i kjernen av hva det vil si å være parlamentsmedlem, sa Johnson i sin tale.

Amess ble drept under et folkemøte fredag av en 25 år gammel brite av somalisk opphav. Han ble arrestert på stedet og er fengslet i henhold til britiske terrorlover. Politiet sier han øyensynlig handlet på egen hånd, og at han hadde en motivasjon som var knyttet til islamsk ekstremisme.

Minnestunden varte i flere timer, og den ble etterfulgt av en gudstjeneste i St. Margaret-kirken like ved Parlamentet.

Amess ble av sine kollegaer i parlamentet husket som en som kjempet for barn med funksjonsnedsettelser, kvinner med endometriose – og for at landsbyen Southend skulle få bystatus.

Det siste ønsket kunngjorde statsminister Johnson til jubel i parlamentet mandag at Dronning Elizabeth har innvilget.

Omstendighetene omkring dette drapet har vært forholdsvis lite omtalt i store, norske medier, spesielt etter at drapsmannens identitet og det antatte islamistiske motivet ble kjent.

Les også: 

Amess’ drapsmann var innom avradikaliserings­program

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også :

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.