Verden gir ikke like stor oppmerksomhet til nødsituasjoner som rammer svarte mennesker som den gjør når det gjelder hvite, sier lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO).

Jeg vet ikke om verden virkelig gir like mye oppmerksomhet til svarte som til hvite liv, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse. (BBC)

Jeg må ærlig talt si at verden ikke behandler hele menneskeheten på samme måte. Noen er mer likeverdige enn andre. Og når jeg sier dette, så gjør det meg vondt. For jeg ser det. Det er veldig vanskelig å akseptere, men det skjer, han la til.

Ghebreyesus trekker fram at det er «veldig viktig» å hjelpe Ukraina fordi det «påvirker hele verden», men han sier også at bare en brøkdel av hjelpen som ble gitt til Ukraina, ble gitt til andre humanitære kriser.

WHO-sjefen mener det er en forskjellsbehandling av hvite og svarte liv, ettersom konflikter og humanitære forhold i Tigray-provinsen i Etiopia, Jemen, Afghanistan og Syria ikke får den samme oppmerksomheten.

Hvilke land han referer til når han bruker begrepet «verden», sier han imidlertid ingenting om.

Økt bistand

Internasjonal bistand økte i 2021, viser tall fra OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling). Aldri før har det vært gitt så mye bistand.

Til sammen var bistanden fra OECD-landene på 179 milliarder amerikanske dollar, en økning på 4,4 prosent fra 2020.

OECD bestod per januar 2020 av 36 land: Australia, Belgia, Canada, Chile, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Israel, Italia, Japan, Latvia, Litauen, Luxembourg, Mexico, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Sveits, Sør-Korea, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn, USA og Østerrike.

Norge ga i 2021 den høyeste bistanden målt i kroner noensinne, 40,1 milliarder, mot 39,5 milliarder året før.

Denne bistanden går i all hovedsak til land som WHO-lederen muligens ville omtalt som ikke-hvite.

Fordeling av norsk bistand i 2021. Foto: Skjermdump fra Norad.no

Men det synes ikke som om penger er nok for WHO-sjefen. «Verden», som primært består av vestlige land, må bedrive selvpisking fordi man bekymrer seg for en krig som foregår i ens egen bakgård.

Rasisme som våpen 

Det er en selvfølge at Ukraina får mer oppmerksomhet enn det afrikanske horn. Denne krigen foregår i kjernen av Vesten. Konflikten i Tigray forgår i utkanten av verden og er ikke sammenlignbar overhodet, selv om WHO-sjefen forsøker å likestille konfliktene.

Det betyr for øvrig ikke at konflikter i den tredje verden ikke er alvorlig eller at livene som går tapt der er mindre verdt, men merkelig nok synes det som om WHO-sjefen ikke forstår gassmaske-prinsippet. Man tar på egen maske før man hjelper andre. Hvis redningsmannen dør, er det nemlig lite hjelp å få.

Å koble denne prioriteringen til rasisme, er fullstendig meningsløst. Hvorfor i all verden skulle Europa ta imot titusenvis av migranter fra den tredje verden dersom våre liv var så mye mer verdt? Hvorfor skulle vi gi milliarder av kroner i bistand til land i den tredje verden?

Tror Ghebreyesus at det vil finnes noe Vesten å komme til eller noen penger å få dersom tredje verdenskrig bryter ut?

WHO-sjefen bruker rasisme som våpen, men denne selvpiskingen er utdatert. Når døden står på trappen, hjelper det lite å bedrive moralisme. Det kan umulig oppfattes som noe annet enn en provokasjon når Ghebreyesus kritiserer vestlige land for å hjelpe sine egne i en potensielt verdenstruende konflikt.

Om noe så er det en form for «de lave forventningers»-rasisme WHO-sjefen utøver, hvor han understreker at utviklingsland ikke er i stand til å løse egne konflikter uten inngripen fra Vesten, tross alle milliardene den vestlige verden strør over dem.

Om Ghebreyesus mener det er viktigere å rette øynene mot Tigray på grunn av hudfarge enn å forhindre en potensiell verdenskrig, sier det egentlig alt vi trenger å vite om WHO-sjefen. Han er for øvrig fra nettopp Tigray- området.

Vi skal heller ikke glemme at organisasjonen denne moralske superhelten leder, lot seg presse av Kina og dekket over koronavirusets opphav da viruset tok verden med storm.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.