Østerrikes statsminister Karl Nehammer. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Østerrikes statsminister Karl Nehammer møtte Russlands president Vladimir Putin i Moskva mandag. Det var ikke et vennlig møte, sa Nehammer etterpå.

Document skrev tidligere i dag om det forestående møtet i Moskva, og antydet at det neppe ville komme de helt store resultater ut av samtalen. Se link til denne saken nederst på siden.

NTB-TT-AFP forteller om møtet som nå er avsluttet.

Den østerrikske statsministeren sier at samtalene var «veldig direkte, åpne og vanskelige», skriver Sky News.

– Mitt viktigste budskap til Putin var at krigen må få en slutt, og at i krig finnes det bare tapere, sa Nehammer til østerrikske medier etter møtet.

Nehammer tok også opp angrepene på sivile i Butsja, og han sa at alle som kan holdes ansvarlig, vil måtte svare for seg.

I dette ligger det en åpenbar advarsel til Putin som den øverste ansvarlige for Russlands invasjon og hva russiske styrker foretar seg på invadert territorium.

Tidligere i april ble det delt bilder av døde sivile som lå i gatene i Butsja med bakbundne hender. Ifølge ukrainske myndigheter antas det at over 300 sivile er drept av russiske styrker i Butsja, og at rundt 50 av dem ble likvidert. Russland har avvist at de står bak angrepet.

– Jeg var veldig tydelig overfor Putin: Alle sanksjoner mot Russland vil bestå og skjerpes så lenge mennesker dør i Ukraina, sier Nehammer.

Selv om han beskriver møtet som ikke vennlig, sier han at han følte en plikt til å møte Putin for å ha prøvd alt.

Russland har ikke villet kommentere møtet. Kremls talsperson Dmitrij Peskov nøyde seg med å si til nyhetsbyrået Interfax at «møtet er avsluttet».

Møtet er det første ansikt til ansikt mellom Putin og en europeisk leder siden krigen startet i februar i år.

Lørdag besøkte Nehammer den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i Kyiv.

Les også: 

Østerrikes statsminister møter Putin i Moskva: Uklart hva som kan oppnås

Les gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.