Østerrikes statsminister Karl Nehammer. Foto: Steffi Loos/Pool via AP

Østerrikes statsminister Karl Nehammer skal møte Russlands president Vladimir Putin i Moskva mandag. Der vil han blant annet ta opp massakren i Butsja.

NTB-TT opplyser at det blir det første møtet mellom Putin og en europeisk leder siden krigen startet i februar i år. De to møtes i Moskva klokken 14 norsk tid.

Møtet er et forsøk på å få en slutt på krigen, ifølge den østerrikske avisen Die Presse. Når Nehammer møter Putin, vil han fokusere på behovet for humanitære korridorer og diskutere angrepet på sivile i Butsja.

Tidligere i april ble det delt bilder av døde sivile som lå i gatene i Butsja med bakbundne hender. Ifølge ukrainske myndigheter antas det at over 300 sivile er drept av russiske styrker i Butsja og at rundt 50 av dem ble henrettet. Russland har avvist at de står bak angrepet.

Nehammer var lørdag i Kyiv, der han møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Han besøkte også åstedet for massakrene i Butsja, og kan informere Vladimir Putin om hva han så og hvilke inntrykk han fikk der.

Det har de siste dagene vært stillstand på den diplomatiske fronten mellom partene i krigen.

De forrige fysiske forhandlingsmøtene mellom Russland og Ukraina fant sted 29. mars. Da kom det signaler fra ukrainerne om at de er klare til å godta nøytralitet i bytte mot sikkerhetsgarantier fra tredjeparter. Men siden har intet skjedd.

Ikke alle er like optimistiske med hensyn til hva det er mulig å oppnå i forhandlinger med en russisk motpart i dag.

Den svenske forfatteren og forsvarseksperten Lars Wilderang siterer Estland statsminister. Nettopp Estland er et land som bedre enn de fleste kjenner Russland på godt og (kanskje aller mest) på vondt:

Estlands premiärminister förklarar på en filmsekvens från innan kriget började hur rysk förhandlingstaktik går till.

1. Ställ maximala krav på något som aldrig tillhört Ryssland till att börja med.

2.Ställ ultimatum och utfärda hot.

3. Vik inte en millimeter i förhandlingarna, väl medveten om att någon i Väst kommer erbjuda något som aldrig var Rysslands till att börja med.

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.