Arne Treholt og åtte Rødt-politikere er deleiere i selskapet Mot Dag som eier og driver Steigan.no. Det er en kilen assosiasjon for et parti som er blitt en maktfaktor på Stortinget.

Det er Dagbladet som forteller om eierne bak Steigan.no. Dagbladet legger vekt på at Steigan.no beskyldes for å drive russisk propaganda. Det er en beskyldning Steigan selv tilbakeviser på det sterkeste.

Men rent PR-messig er det fortsatt ingen anbefaling å være assosiert med Treholt. Vi har nettopp sett ham bli intervjuet i TV-serien «Rikets sikkerhet» – fra sin leilighet i Moskva. Da hjelper det likesom ikke å bedyre sin uskyld. Adressen sier alt.

Med Arne Treholt på laget virker beskyldningen om Russland-partiskhet plausibel.

Historiske linjer

Samarbeidet Treholt-Steigan rommer et historisk paradoks: Som Akp (m-l) leder var Steigan den som satset alt på at Sovjet kom til å angripe Norge. Partiet forberedte et liv under jorda for å drive motstandsarbeid

Da katastrofescenariene ikke slo til, gikk lufta ut av ballongen.

Men en venstrefløy i Rødt forble radikal, med sans for forløperens dogmatiske fortid. Bjørnar Moxness kan ha distansert seg fra sin revolusjonære fortid, men en rest er blitt igjen. Steigan skriver at formålet med angrepene på Steigan.no er å knuse anti-Nato-fløyen i partiet.

SV fikk nylig et flertall i landsstyret for våpenhjelp til Ukraina. Det er historisk. Steigan vil at Rødt som eneste parti skal stå på anti-Nato-skansen. Han ser det som en fremtidig investering, som har historien i ryggen. Han tror USA ønsker å gjøre Ukraina til et nytt Afghanistan.

Flere spillere – ulike motiv

Steigans tanker er ikke hentet helt ut av luften. Forsvarssjef Mark Milley satt nylig i Kongressen og spådde at krigen i Ukraina kom til å vare i flere måneder, ja, kanskje flere år. Det lyder dypt uansvarlig å spå krig i flere år. Alle som bor i Europa forstår at det ville få enorme konsekvenser for Europa, ta bare energisituasjonen. Man får mistanke om at det stikker noe under.

Denne mistanken er Steigan flink til å utnytte og det er nok å ta av. Tucker viste i natt klipp fra mainstream-journalister, både ankre og fra Hvite Hus-poolen, som åpent går inn for direkte krig med Russland. Det kan ikke skje fort nok. Jan Psaki blir målløs.

Steigan får også en gravepakke fra norske medier som ikke vil dekke galskapen i det Demokratiske Amerika. De norske mediene har en stab som er flasket opp på antiamerikanisme. Nå skal de liksom være ikke bare prokrig, men pro-Nato og pro-Pentagon. Det holder nok hardt for en del.

Åtte Rødt-politikere

At Steigan har fått med seg åtte Rødt-politikere bør derfor ikke overraske.

Den neststørste aksjonæren i Mot Dag AS sitter i landsstyret til Rødt: Per-Gunnar Skotåm.

Han er også er styreleder i styret som også Kari Jaquesson sitter i. Skotåms eierandel er på 5,85 prosent av selskapet.

Skotåm innehar samtidig en rekke verv i Rødt, blant annet er han fylkestingsrepresentant for Rødt i Nordland, kommunepolitiker i Fauske og har en plass i landsstyret, Rødts øverste organ mellom landsmøtene.

Dette er følsomt for Rødt.

Rødt forteller Dagbladet at de tar avstand fra innholdet på nettstedet partiets eget landsstyremedlem er involvert i.

Skotåm selv vil ikke kommentere deltakelsen i Steigan.no. Partisekretær Benedikte Pryneid Hansen kaller Steigan.nos politiske profil for «dypt problematisk» og sier partiet har fulgt utviklingen over tid. Det har tilspisset seg med Ukraina.

Steigan.no har fulgt en «kontroversiell» linje over tid. Sammen med Kari Jacquesson forsøkte han å fortelle «sannheten» om krigen i Syria. Det var en sannhet som falt ut til fordel for Assad-regimet. Ikke mange vil gå til sengs med Assad.

Det ble holdt et heldagsseminar på Parkteatret, som Steigan er deleier i by the way. Seminaret ble støttet av Fritt Ord. Steigan har kontakter opparbeidet gjennom et langt liv i «rørsla». En av dem som stilte som deltaker var Terje Tvedt.

Syria var en skitten krig og den som påtok seg å fortelle sannheten måtte trå varlig. Steigan har for vane å gjøre det motsatte. Det er det som er blitt hans bane. Argumentasjon og konklusjon er for bastant, på sviktende grunnlag, akkurat som i partiets glansdager. Men tiden har løpt fra en slik tilnærming. Man tiltrekker seg folk som liker enkle analyser og i dette tilfellet, svermer for Russland og ikke minst – Kina.

Dagbladet og faktisk.no får ikke helt tak på Steigan.no fordi de selv har svin på skogen, særlig i forhold til pandemien. Det er pandemien som har gitt Steigan.no hans store boost.

Pga norske mediers fordummende virkning ser ikke selv opposisjonelle hvem Steigan.no ikke kritiserer: Kina.

Det gjør heller ikke faktisk.no.

Steigan står i en kommunistisk tradisjon som har USA som dødsfiende. De værer vår i luften. En krig åpner nye muligheter.

Steigans ultimate mål er å styrte USA. Så utilslørt tør ikke norske medier og politikere være. De er tvert imot blitt pro-krig, antirussiske. Det er der deres veier skilles.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.