Norges Fiskarlag frykter at den norske torskebestanden kan settes på spill dersom Norge stenger russiske skip ute fra norske havner.

Årsaken til at torskebestanden kan stå i fare hvis avtalene ryker, er enkel, skriver NRK.

Den store torsken, som både norske og russiske fiskere fanger i norsk sone av Barentshavet, klekkes nemlig i russisk sone. Dersom russerne stenges ute fra norsk sone, kan de begynne å fiske opp småfisken i egen sone

– Da vil vi være skrudd mange tiår tilbake. Det ville være en tragedie for fiskerne, men ikke minst for bestandene. Men vi er ikke der i dag, og vi har et håp og et ønske om å ikke havne i den situasjonen, sier leder Kåre Heggebø i Norges Fiskarlag.

Skulle samarbeidet ryke, mener administrerende direktør Konstantin Drevetnjal for Det nordlige fiskarlaget at det vil være alvorlig for den verdifulle fiskebestanden i Barentshavet.

– Dersom den norske økonomiske sonen er stengt for russiske fartøy, vil de trolig måtte fange mer i den russiske økonomiske sonen. Dette vil være negativt for gytebestanden, sier han.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) sier at de vil samarbeide med EU om sanksjonene, men at de vil se nøye på hvilke tilpasninger som er nødvendige å gjøre for å beskytte norske interesser.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.