Et russisk fartøy har fått tillatelse fra Olje- og energidepartementet til å lete etter mineraler i norske havområder øst for Svalbard.

Det kommer fram av dokumenter E24
har fått innsyn i.

Tillatelsen gjelder vitenskapelige undersøkelser av naturforekomster på den norske kontinentalsokkelen. Det er den russiske båten «Professor Moltsjanov» som har fått tillatelse til å gjøre undersøkelser. Perioden gjelder fra 10. juni til 10. juli i år.

– Fartøyet gjennomfører årlige havforskningstokter langs iskanten. Det skal ikke gjøre undersøkelser i norsk territorialfarvann, og det skal ikke legge til havn i Norge. Årets tokt foregår ved Kvitøya, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til avisen.

Tillatelse for å hente sedimenter

Båten har flere ganger tidligere utført undersøkelser ved Svalbard. Den opereres av det russiske instituttet for geologi og mineralressurser i St. Petersburg.

Undersøkelsene gjelder innsamling av løse masser på overflaten av havbunnen ved hjelp av boksboremaskiner, som er prøvetakingsutstyr som brukes til å hente sedimenter på havbunnen. Tillatelsen gjelder ikke bruk av utstyr som har ekkolodd eller videoutstyr, skriver E24.

Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet har fått en rekke spørsmål fra avisen om hvorfor tillatelsen er gitt og vurderinger som er gjort med tanke på den russiske krigføringen i Ukraina. UD svarer at de er fullt klar over trusselbildet i nord.

– Med søknadene vi mottar får vi oversikt over de russiske forskningstoktenes seilingsruter, utstyr, osv. Samtidig foregår det svært mye maritim aktivitet i norske havområder vi ikke har mulighet til å kontrollere etter havretten, sier Solberg

Åpnet for mineralvirksomhet

Denne uken kunngjorde regjeringen at den akter å åpne et område på norsk kontinentalsokkel for mineralvirksomhet. Området ligger utenfor Nordland og opp mot Finnmark. Det er på 281.200 kvadratkilometer og strekker seg over Grønlandshavet og Barentshavet,

Forsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener regjeringens åpning kan føre til en rekke problemstillinger.

– Spesielt innen den juridiske dimensjonen om hvem som kan foreta seg hva og hvor. Hvis man beveger seg til andre deler som Norge ikke eier, men som er en del av Norges økonomiske sone, kan det bli tautrekking, for eksempel rundt Svalbard, har han tidligere sagt til E24.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også