Tross invasjonen av Ukraina vil fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) fortsatt la russerne fiske i norsk sone og lande fisk i norske havner.

– Dette er et av de områdene som fortsatt skal opprettholdes, sammen med fiskeriforskningssamarbeidet. Gjensidig soneadgang for norske og russiske fartøy i hverandres økonomiske soner følger av våre forpliktelser etter rammeavtalen om fiskerisamarbeidet og den årlige fiskeriavtalen med Russland, sier Skjæran til Fiskeribladet.

Skjæran sier til avisen at Norges linje har vært å samarbeide med EU og Nato, og slutte opp om EUs restriktive tiltak mot Russland.

– Det er heller ikke hjemmel i fiskeriregelverket til å forby landinger fra russiske fiskefartøy ut ifra utenrikspolitiske hensyn, tilføyer statsråden.

I forrige uke advarte en talsperson i Russlands største fiskeriselskap Norebo mot konsekvensene av å utestenge russiske fartøy fra norske havner. Dette kunne medføre at også Russland stengte sine havner for norske fartøy.

Forrige uke uttalte også en representant for de føderale fiskerimyndighetene ved Russlands ambassade i Norge at de ønsker å ivareta fiskerisamarbeidet med Norge, skriver avisen.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.