Magnetfelt fra undersjøiske kabler fra havvindanlegg forstyrrer enkelte fiskesorter.

Nå krever Norges Fiskarlag at havvind legges utenfor fiskeriområder.

Mens vindkraft på land har skapt protestbølger av innbyggere blant annet mot høye turbiner, skaper havvind problemer for enkelte fiskesorter, skriver Dagens Næringsliv.

Forskningssjef Henning Wehde i Havforskningsinstituttet opplyser at vindkraftanlegg til havs kan påvirke det marine økosystemet både under utbygging og når de er i drift.

– Kablene som fører strømmen fra vindturbinene til land forårsaker elektromagnetiske felt på havbunnen. Noen fiskearter unngår å svømme over kablene som følge av de elektromagnetiske feltene, som betyr det også at det hindrer gyting i de områdene de er vant til å gyte, sier Wehde.

Torsk, lodde, og flere arter innen sildefamilien er nøkkelarter i Barentshavet og Nordsjøen. De to sistnevnte artene er fiskearter som gyter på havbunnen, mens torsk bruker lyd under gyting. Forskere i Havforskningsinstituttet mener alle de tre artene derfor er spesielt sårbare for både produksjon og støy fra havvindkraftanlegg.

– I sårbare områder som Lofoten kan det være en potensiell utfordring for torskefisket dersom man åpner for havvind-utbygging der, sier Wehde.

Oljefondet med milliard­investering i tysk havvind: Kan bli gigantisk tapssluk

Norges Fiskarlag er enig, og kritiske til en omfattende utbygging av havvind.

– Norge har seks ganger større havareal enn landareal, hvorav størstedelen er dype områder uten mye fiskeri. Da bør det heller ikke være nødvendig å bygge havvindanlegg i fiskeområdene, sier Jan Henrik Sandberg, seniorrådgiver i Norges Fiskarlag.

Han viser til at vindkraftverk fører til både vedvarende støy under vann og at stråling fra kablene kan føre til konsekvenser.

– Dette kan påvirke vandringer og gyteadferd. Også elektromagnetiske felt fra strømkabler ser ut til å kunne påvirke negativt for blant annet hyse og ål. Dette må forskerne finne ut av, for havvind må ikke gå ut over fiskebestanden, sier Sandberg.

Seniorrådgiveren i Norges Fiskarlag understreker at villfisk-næringen er stor og viktig og bør ha fortrinnsrett.

– Våre 11.000 fiskere høster rundt 2,5 millioner tonn villfisk og skalldyr hvert år. Bare i fjor eksporterte næringen for 40 milliarder kroner.

Seniorrådgiver Anette Ødegård i NVE, sier de vil ta hensyn til fisken ved bygging av nye vindturbiner.

– Viktige fiske- og gyteområder er sentrale når vi vurderer aktuelle arealer for havvind, sier hun.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.