Ukrainske flyktninger på Nasjonalt mottakssenter i Råde i Østfold. Foto: Javad Parsa / NTB

Antallet asylsøknader fra ukrainske flyktninger i Norge siden krigens start er forbausende lite, mener NTNU-professor Marko Valenta.

Professoren ble spurt av TV 2 om asyltallene 23. mars, da totalen var 4.299 asylsøknader i løpet av fire uker med krig.

– Det er forbausende lite. Land som Norge er sjenerøse og har godt etablerte mottakssystemer, sier Valenta til TV 2 om asyltallet til Norge.

Rundt 6,5 millioner ukrainere er fordrevet internt i landet, mens rundt 3,5 millioner har krysset landegrensene, ifølge tall fra Flyktninghjelpen.

Flesteparten har hittil flyktet til nabolandene Polen, Romania, Moldova, Slovakia og Ungarn. De ser foreløpig ikke ut til å ha det svært travelt med å komme seg videre til andre land, for eksempel i Skandinavia.

Men professoren mener bildet kan endre seg noe over litt tid:

– Jeg tror at etter hvert som flyktningene kommer over det første krigssjokket, vil de nok trolig se at det finnes andre og bedre muligheter for dem. Neste bølge er nok fra Polen og til andre europeiske land, sier Valenta, som er professor ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU.

NTB skriver at forskeren tror flukten til Ukrainas naboland trolig bare har vært midlertidige løsninger, og viser til at syrere tilbake i flyktningkrisen i 2014–15 først flyttet til Jordan, Libanon og Tyrkia. Deretter satte mange av dem veien nordover, og til Europa.

Men en grunnleggende forskjell mellom disse arabiske flyktningene og migrantene og ukrainerne, er at folk fra i Ukraina i stor grad er tydelige på at de vil tilbake til sitt hjemland så snart det er mulig.

De tilreisende fra land som Syria ønsker gjerne å bli værende i Europa og starte et nytt liv her.

Siden 23. mars har flere ukrainske flyktninger kommet til Norge, og totalen hadde søndag 3. april nær doblet seg til 8.504. Men det er fortsatt langt unna de titusener myndighetene har varslet om.

Det kan være andre grunner for at Skandinavia velges bort.

Document har tidligere omtalt at det blant ukrainske flyktninger er en viss skepsis til å reise til Sverige, da landet har et rykte for mye kriminalitet:

Ukrainske flyktninger vil ikke til Sverige: «Mafialand»

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.