Det er første gang Huitfeldt og de øvrige ministrene besøker Ukrainas naboland etter at Russland startet sin invasjon i full skala 24. februar i fjor, opplyser utenriksdepartementet.

Siden den gang har rundt 790.000 flyktninger kommet fra Ukraina til Moldova, og fremdeles oppholder rundt 103.000 flyktninger seg der, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Moldovas solidaritet med ukrainske flyktninger er imponerende. Den moldovske befolkningen har bokstavelig talt åpnet sine hjem i solidaritet med Ukraina, sier Huitfeldt.

Torsdagens Moldova-besøk har som formål å vise støtte til landet, som er et av Europas fattigste og som er det nabolandet som er sterkest preget av Ukraina-krigen.

Siden fullskala-invasjonen har Norge gitt 472,4 millioner kroner i bistand til flyktningkrisen i Moldova. I tillegg vil landet motta midler fra Norge gjennom den store Nansen-pakken på 75 milliarder kroner som ble lansert i vinter.

– Stabilitet og demokrati i Moldova er viktig for hele Europa. Støtte til Moldova bidrar til å styrke europeisk sikkerhet, understreker utenriksministeren.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.