Iran er klar til å føre samtaler med Saudi-Arabia og Kuwait om felles utvikling av gassfeltet Arash, sa Saeed Khatibzadeh, talsmann for utenriksdepartementet i Iran.

Ifølge Khatibzadeh er Iran, noe de gjentatte ganger har erklært, klar til å fortsette samtalene med Kuwait om avgrensning og demarkasjon av gassfeltet Arash, samt å føre samtaler med Kuwait og Saudi-Arabia for å fastslå de tre lands posisjon (Trend news).

Talsmannen la til at gassfeltet Arash, som går under navnet Al-Durra i Saudi-Arabia og Kuwait, er et felles gassfelt mellom Iran, Kuwait og Saudi-Arabia. Noen deler av feltet er ikke avgrenset og demarkert mellom Iran og Kuwait.

Teheran sier at dokumentet som denne uken ble signert av Saudi-Arabia og Kuwait om utvikling av gassfeltet, er «ulovlig», ettersom også Iran har en andel i feltet (Reuters).

– I henhold til internasjonale normer må enhver utvikling av gassfeltet gjennomføres i samarbeid med de tre landene. I henhold til disse normene strider samarbeidsdokumentet som er signert av Kuwait og Saudi-Arabia med forhandlingene om feltet. Dokumentet er ikke godkjent av Iran og vil ikke påvirke feltets juridiske status, sa Khatibzadeh.

21. mars 2022 signerte Saudi-Arabia og Kuwait en avtale om utbygging av gassfeltet Al-Durra (Arash).

I henhold til avtalen skal det daglig hentes ut drøyt 28 millioner kubikkmeter gass og 84.000 fat gasskondensat fra feltet.

Gassfeltet ligger i Persiabukta mellom Iran, Saudi-Arabia og Kuwait. Feltet inneholder angivelig 600 milliarder kubikkmeter gass og rundt 310 millioner fat olje. Det ble oppdaget i 1967 og kom i produksjon i 2013.

Les også:

Opprørere i Jemen med stort angrep mot Saudi-Arabia – oljedepot i brann i Jeddah

Saudi-Arabia henrettet 81 personer på én dag

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.