Satellittbilde fra Mariupol. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Myndighetene i Ukraina melder nå om gatekamper i den beleirede byen Mariupol, der det fortsatt skal være 100.000 sivile. Byen er et viktig mål for Putins invasjon.

Den russiske invasjonen kan være i ferd med å lykkes i den beleirede byen Mairupol, ifølge NTB.

Byens ordfører Vadym Bojtsjenko sier det nå pågår gatekamper i sentrum av byen. Før Russlands invasjon hadde den 400.000 innbyggere. Nå er gatebildet preget av utbombede bygninger og omfattende ødeleggelse.

Hele byen er mer eller mindre en eneste ruin, og minner om hvordan Grozny så ut etter to kriger der på 1990-tallet, da russiske styrker jevnet også den byen med jorden.

Situasjonen for de sivile i Mariupol er dramatisk og kritisk, noe som ikke skal ha lagt noen demper på russernes angrep.

De siste dagene er det kommet meldinger om noen tusen som har klart å komme seg ut av byen. Men fortsatt gjenstår det å evakuere 100.000, sa Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk i et tv-intervju lørdag.

Hun sa at sivile som vil ut av byen, må kjøre i private biler, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Russiske styrker slipper angivelig ikke busser gjennom kontrollpostene.

Hvis Russland nå lykkes med å knuse motstanden i Mariupol, kan det frigjøre relativt store styrker som kan rykke videre inn i landet mot de andre byene der det pågår kamper. Eventuelt er dette styrker som kan settes inn i en kommende offensiv mot den viktige havnebyen Odesa.

Les mer om situasjonen i byen: 

AP-journalist forteller om marerittet i Mariupol

 

Kjøp gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.