Document skrev nylig om de ukrainske kvinnelige flyktningene på et asylmottak i Örebro, som opplevde at andre migranter fra afrikanske land forsøkte å trenge seg inn der de oppholdt seg. Nå er kvinnene flyttet til en kald garasje uten varmt vann.

Det startet klokken tre om natten, da to somaliske menn banket på ytterdøren på Örebro City vandrarhem, som brukes som asylmottak for ukrainske kvinner og barn. En ukrainsk kvinne forsøkte å snakke med de to, men hun åpnet ikke døren.

– De såg ut som afroamerikaner, om jag uttrycker mig artigt. De var svarta människor. Långa och smala med svart hudfärg, forteller kvinnen til Samnytt.

Etter opplevelsen var det flere av kvinnene som uttrykte et ønske om å returnere til krigssonen i Ukraina, siden de ikke følte seg trygge i Sverige.

Somaliere tok seg inn på asylmottak for ukrainske flyktninger i Sverige

Migrationverket bagatelliserer hendelsen, og sier at det handler om en «misforståelse»: De afrikanske mennene ville treffe kompiser som pleide å oppholde seg på vandrerhjemmet, men som har flyttet ut.

De ukrainske kvinnene foreslo at koden til ytterdøren burde endres, slik at kun de som bodde der, kunne komme seg inn. Men etter at saken ble slått opp i media, fikk de ukrainske kvinnene beskjed om at de skulle flyttes.

Først trodde kvinnene de skulle flyttes til et mer permanent mottak. Men slik ble det ikke: De skulle flyttes til et nytt, midlertidig oppholdssted, fordi vandrerhjemmet måtte ha plass til nye flyktninger.

En av de berørte kvinnene sier til Samnytt:

– Varför flyttar de inte istället de nya flyktingarna till den plats dit de tänker flytta oss?

Garasje uten varmt vann

Ti ukrainske flyktninger, åtte kvinner og to barn, er nå flyttet til en ombygd garasje. Garasjen er delt opp i to rom. Det er en liten kjøkkenkrok og en dusj på et lite bad. Men det er dårlig oppvarmet og ikke noe varmt vann.

Det er uklart om garasjen er godkjent som bosted for mennesker.

Ägaren ville bygga ut och om garaget 2017, och ville då även bygga badrum, men fick enligt en handläggare på kommunen avslag på sin bygglovsansökan.

Garasjen som fungerer som nytt midlertidig hjem for åtte kvinner og to barn fra Ukraina. Skjermdump Samnytt

Garasjen eies av den samme personen som eier Örebro City Vandrarhem. Eieren er en 43 år gammel mann som flere ganger er dømt for straffbare forhold.

Så sent som förra året dömdes 43-åringen av hovrätten till sex månaders fängelse för grov smuggling. Han hade redan när han dömdes för det brottet sju avsnitt i belastningsregistret.

43-åringen är tidigare dömd för bland annat grovt hemfridsbrott och skadegörelse sedan han nattetid, berusad och beväpnad med en spade som tillhygge, brutit sig in i en före detta flickväns bostad.

Refugees Welcome, indeed.

Vil ikke klage

Samnytt har kontaktet den kriminelle 43-åringen, men har kun snakket med hans samboer. Hun henviser alle spørsmål til Migrationsverket.

Myndighetens upphandlings- och inköpsenhet känner inte till att det ska finnas något avtal mellan Migrationsverket och något av den kriminelle 43-åringens olika företag.

Migrationsverkets pressetjeneste har ennå ikke besvart henvendelsene fra Samnytt.

En av de ukrainske kvinnene som nå bor i en garasje uten tilstrekkelig oppvarming og mangel på varmt vann vil ikke klage på tilbudet hun har fått fra de svenske myndighetene.

– Jag är en gäst i det här landet och jag vill inte ha några problem, sier kvinnen til Samnytt.

Ukrainskor larmade om afrikaner på boendet – flyttades till garage

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.