Tusenvis av ukrainske flyktninger har de siste ukene ankommet Sverige, de aller fleste er kvinner og barn. Nå ønsker noen av disse å returnere til krigen, siden de ikke føler seg trygge i Sverige.

Bakgrunden är några incidenter natten till i måndags då ett antal okända män, vid flera tillfällen, försökte ta sig in till kvinnorna.

– När det kommer bomber vet jag i alla fall att jag kan gå ned i källaren och gömma mig där, sier en av kvinnene.

Det startet klokken tre om natten, da to somaliske menn banket på ytterdøren på Ôrebro City vandrarhem, som brukes som asylmottak for ukrainske kvinner og barn. En ukrainsk kvinne forsøkte å snakke med de to, men hun åpnet ikke døren.

– De såg ut som afroamerikaner, om jag uttrycker mig artigt. De var svarta människor. Långa och smala med svart hudfärg, forteller kvinnen til Samnytt.

Mennene påsto at de skulle besøke en kamerat. Men det er bare ukrainske kvinner og barn på dette asylmottaket.

Allikevel ga ikke mennene opp forsøkene på å komme seg inn. Etter hvert dukket en tredje somalier opp, og de ukrainske kvinnene følte at situasjonen ble ubehagelig, og låste seg inn på sine rom.

På en eller annen måte klarte én eller flere av somalierne å komme seg inn på vandrerhjemmet.

– De började banka på dörren in till en kvinna som bor med sina två små barn på två och fyra år. De var jätterädda. Fyraåringen var tyst, men tvååringen skrek, forteller en frivillig ved asylmottaket.

– De försökte ta sig in till henne. Männen pratade på ett främmande språk. Hon som bor i rummet pratar inte engelska, men känner igen engelska och förstod att männen pratade på något annat språk.

To timer senere gjorde en gruppe arabere forsøk på å trenge inn i asylmottaket, uten å lykkes.

– Jag har pratat med kvinnorna. De är rädda. I Tyskland blev en ukrainsk flyktingkvinna gruppvåldtagen, sier den frivillige.

18 år gammel ukrainsk jente gjengvoldtatt på asylmottak

En ansatt ved vandrerhjemmet som fungerer som asylmottak bekrefter hendelsene overfor Samnytt. De har nå engasjert vektere for å passe på de ukrainske flyktningene.

Hendelsene er ikke anmeldt til politiet. Flere av de ukrainske kvinnene ønsker nå å returnere til krigen i Ukraina.

– Jag är så rädd att jag vill åka hem, sier en av dem.

– När det kommer bomber vet jag i alla fall att jag kan gå ned i källaren och gömma mig där.

Ukrainska kvinnornas skräcknatt – somalier tog sig in på boendet: ”Jag är så rädd att jag vill åka hem” 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.