253 russere har farledsbevis i Norge. Dette kan Russland misbruke for å hente etterretningsinformasjon om Norge, mener forsker.

– Kysten vår kan i verste fall saboteres sånn at vi ikke kan bruke den, sier forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen til Nettavisen.

Han kaller det en «kjemperisiko» at så mange russere har norsk farledsbevis. Dette gir tillatelse til å seile i norske farvann uten los.

Også tidligere etterretningsleder Ola Kaldager mener enkelte russere med norsk farledsbevis bedriver etterretning i norske farvann.

– Ja, det kan du være helt sikker på. De kan kartlegge hva slags fartøy som befinner seg i norsk farvann og skaffe seg detaljinformasjon om anlegg og militære installasjoner, og bruke det ved behov ved et senere tidspunkt, sier han.

Per januar hadde 253 russiske borgere farledsbevis i Norge, ifølge Kystverket.

– Vi har sett en markant økning i antall russere med farledsbevis i perioden fra 2015 til 2019. Men de siste årene har det vært en nedgang i antall farledsbevis utstedt til russere, sier seniorrådgiver Henning Osnes Teigenei Kystverket.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.