Årsaken er at statsloser og losformidlere i dag får tilgang til gradert informasjon i forbindelse med Kystverkets oppgaver i forsvaret av Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Kystverket har tidligere mottatt bekymringsmeldinger knyttet til at russiske myndigheter angivelig har oppfordret sivile sjøfolk til å skaffe seg norske farledsbevis for å samle inn kunnskap om norskekysten.

Fem loser har så langt fått avslag på søknaden om sikkerhetsklarering av Sivil klareringsmyndighet (SKM), skriver DN.

I et brev til Nærings- og fiskeridepartementet skriver Kystverket at de frykter antallet «raskt» vil øke, og at loser dermed mister jobben. De ber om at det utarbeides midlertidige arbeidsoppgaver som ikke krever sikkerhetsklarering til den ansatte i en eventuell klagesakstid. DN har fått innsyn i brevet.

Direktør Gudmund Gjøstad i SKM ønsker ikke å gå inn på årsaker til at loser fratas klarering, eller om losene er tilknyttet Russland, men sier til avisen at endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen påvirker vurderingene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.