Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen under Norges Banks pressekonferanse i Oslo den 28. mai 2020 om Nicolai Tangens arbeidsavtale som ny sjef for Oljefondet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB (utsnitt).

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen går på dagen etter at han ble nektet ny sikkerhetsklarering. Nicolaisen sier grunnen er at han har kinesisk kone som er bosatt i Kina og at han støtter henne økonomisk. Dermed er han en sikkerhetsrisiko, ifølge sikkerhetsmyndighetene. Det er E24 som skriver dette.

– Sivil klareringsmyndighet oppgir til meg at årsaken til at jeg ikke får fornyet sikkerhetsklarering er at min kone er kinesisk statsborger og er bosatt i Kina der jeg støtter henne økonomisk. De slår samtidig fast at det ikke er forhold ved meg personlig som skaper tvil om min sikkerhetsmessige skikkethet, men at dette ikke veier tungt nok. Det har jeg nå måttet ta konsekvensen av, sier Jon Nicolaisen.

Finansdepartementet har løst Nicolaisen fra stillingen, og setter straks i gang prosessen med å rekruttere hans etterfølger.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.