En mann som antas å være en kinesisk rettighetsaktivist er blitt arrestert i Sør-Korea etter et tilsynelatende forsøk på å flykte dit på en vannscooter. Dette melder BBC.

Landets kystvakt sa at mannen hadde reist omtrent 300 km over Gulehavet ved hjelp av kikkert og kompass, men deretter satt seg fast.

Lokale rapporter omtaler ham som Kwon Pyong, en kritiker av Kinas president Xi Jinping, men identiteten hans er ikke bekreftet.

Den kinesiske ambassaden i Seoul nekter å kommentere saken.

Kinas kommunistparti har styrket kontrollen over kinesiske borgere. De siste årene har Beijing økt bruken av utreiseforbud på flyplasser og andre lovlige grenseoverganger for å blokkere aktivister fra å forlate kinesisk territorium.

Flere land i Sørøst-Asia har nå så sterke økonomiske bånd til Kina at de ikke lenger vil ta imot kinesiske asylsøkere. Dette øker vanskelighetene for dissidenter i Kina.

I forrige måned ble den kjente kinesiske menneskerettighetsadvokaten Lu Siwei tatt til fange i Laos og returnert til Kina før han kunne bli gjenforent med sin kone og barn i USA.

Å reise med vannscooter fra Kina til Sør-Korea er likevel ett av de mer ekstreme fluktforsøkene som er sett i nyere tid.

Sør-Koreas kystvakt sa at mannen, iført redningsvest og hjelm, slepte fem fat drivstoff bak scooteren. «Han fylte bensin på under turen og dumpet de tomme tønnene i havet». Til slutt fikk han imidlertid problemer nær en cruiseterminal utenfor den koreanske havnebyen Incheon og bad om hjelp.

Kystvakten identifiserte ikke mannen, men sa at han ble varetektsfengslet for forsøk på å «smugle seg selv» inn til byen. Det er ingen mistanke om at han kan være en spion.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.