Siden 2000 har andelen elever med nynorsk som hovedmål på grunnskolen i Bergen falt fra 6 til bare 1,1 prosent. Nå prøver kommunen nye tiltak.

I 2002 var det 1.759 elever i bergensskolene som hadde nynorsk som hovedmål. Siden den gang har antallet falt jevnt og trutt og ved inngangen til 2022 var det bare 316 elever med nynorsk som hovedmål.

Nå forsøker kommunen å ta grep, blant annet ved å etablere en ren nynorskklasse uavhengig av skolekretsene på en av sentrumsskolene, melder Bergens Tidende. Da søknadsfristen gikk ut 14. mars hadde imidlertid bare tre førsteklassinger søkt seg til denne klassen. Det er satt en minimumsgrense på minst ti elver for at klasen skal opprettes.

– Denne klassen er noe vi virkelig ønsker. Søknadsfristen er nå utsatt. Vi har sendt ut infoskriv til både kommunale og private barnehager om tilbudet, sier byrådsledere byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Han forklarer nedgangen med flere skoler med nynorsk som hovedmål de siste årene er blitt nedlagt og at elevene er overført til skoler uten nynorskklasser. Også innflytting i enkelte bydeler oppgis som forklaring på nedgangen.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.