Lagmannsretten skjerper straffen mot en syrisk mann som utførte religiøse omskjæringer ved hjelp av en loddepistol. Guttene har hatt smerter og også slitt med komplikasjoner.

En mann i 30-årene som utførte omskjæring av gutter, ble tidligere tiltalt i Hudiksvall tingrett for brudd på loven om omskjæring av gutter, overgrep og forvoldelse av kroppsskade. Forbrytelsen ble vurdert til å være alvorlig.

Mannen kom til Sverige fra Syria i 2016. Han sier han har lært omskjæringsyrket av onkelen, og skal ha jobbet ved onkelens klinikk. I Syria og Tyrkia skal mannen ha utført mellom 20 og 50 omskjæringer på barn.

Mannen skal etter ankomst til Sverige ha vært åpen om sitt yrke som omskjærer, men han har for lagmannsretten argumentert med at han ikke forsto at omskjæring av gutter eldre enn to måneder i Sverige kun kan utføres av autorisert lege og at yngre gutter kun kan omskjæres av ikke-lege dersom det foreligger en spesiell tillatelse.

Prosedyren tok 20 minutter

Guttenes foreldre hadde kommet i kontakt med mannen gjennom mellommenn ved en førskole. Foreldrene skal ha fått informasjon om at mannen var lege og en erfaren omskjærer fra Syria, og autorisert til å utføre inngrepene. Foreldrene hadde heller ikke forstått at tilnærmingen var i strid med svensk lov.

Aktor mente at mannen hadde brutt loven om omskjæring av gutter, utført inngrepene under mangelfulle hygieniske forhold og med utilstrekkelig smertelindring. Ifølge vitner sa eldre gutter at de hadde «store smerter» under inngrepet. To gutter skal også ha fått komplikasjoner i form av tre uker med akutte plager, infeksjon og smerter.

Avisen Dagens Juridik siterer fra dommen:

De pojkar som mannen omskurit i Sverige har varit av varierande ålder och det har primärt handlat om barn som gått på en muslimsk förskola. Under ingreppen har barnen lagts på nytvättade bomullslakan och tvättats med desinficerande vätska runt könsorganet. Mannen har sedan applicerat en lokalbedövande salva eller spray och för barn över sex månader även gett stolpiller med paracetamol.

Han har sedan avlägsnat pojkarnas förhud med hjälp av en lödpistol som han köpt på en hobby- och verktygsbutik. Efteråt har en antiinflammatorisk salva lagts på operationsområdet och föräldrarna har fått vissa instruktioner om eftervård inklusive uppgift om receptfria läkemedel som de kan använda. Ingreppen har tagit runt 20 minuter per person och barnen har under ingreppen hållits fast av en eller flera personer.

Lagmannsretten skjerper straffen

Tingretten har tidligere dømt mannen for fem tilfeller av mishandling, for å ha forårsaket kropsskade i to tilfeller, samt ni tilfeller av brudd på omskjæringsloven. Tingretten dømte mannen til betinget dom med 180 timers samfunnsstraff. Mannen ble også dømt til å betale totalt i overkant av 50.000 svenske kroner i erstatning til fem gutter, hvor de to brødrene som fikk skader ble tilkjent i overkant av 15.000 kroner hver.

Lagmannsretten for Nedre Norrland endrer nå dommen mot mannen og dømmer ham til seks måneders fengsel.

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.