Hjerteproblemer blant eliteidrettsutøvere og mosjonister er blitt så vanlig at det er åpnet en spesialistklinikk. – Vi vill minska plötslig död hos idrottare i Sverige, sier Peder Sörensson, overlege i kardiologi.

Den nye klinikken ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm er en spesialistklinikk hvor kardiologer skal redusere risikoen for at idrettsutøvere dør under konkurranse og trening. Mottaket skal hjelpe både eliteidrettsutøvere og mosjonister med å identifisere personene som står i fare for å lide av alvorlige hjerteproblemer.

Årsaken er at stadig flere idrettsutøvere «presser seg selv veldig hardt» og derfor risikerer å dø. Vasaloppet, Stockholm maraton og Lidingöloppet nevnes blant de «stressende utfordringene» som ifølge Peder Sörensson kan gi plutselig hjertestans.

– Vi tycker att man bör öka medvetenheten rörande hjärtproblem och idrott. Det ligger i tiden, sier Peder Sörensson, overlege i kardiologi, til SVT.

Siden i fjor har idrettsverdenen rapportert om et stort antall idrettsutøvere som har kollapset eller omkommet under trening og konkurranse, og så sent som under OL meldte media om en rekke hendelser, blant annet kollapset sveitseren Irene Cadurisch i løypa under skiskytterstafetten.

– Det har vært alt for mange slike hendelser her i dette OL. Det etterlater seg en syrlig ettersmak, sa norske Karoline Knotten da til Sportbladet.

I november skrev SVT følgende om situasjonen i profesjonell fotball, etter at norske Caroline Graham Hansen måtte bryte en kamp i den spanske ligaen på grunn av brystsmerter.

«Graham Hansen byttes ut i paus och klagade på hög puls och obehag i bröstet. 26-åringen tränade på fredagen, men enligt Barcelona kommer hon inte att spela förrän alla provsvar kommit.

Fotbollsvärlden har skakats av flera hjärtrelaterade problem den senaste tiden. Bland annat har Barcelonas herrlag åkt på ett avbräck sedan anfallsstjärnan Sergio Agüero drabbats av rubbningar i hjärtrytmen som håller honom borta i tre månader.

Under sommarens fotbolls-EM föll också danske mittfältaren Christian Eriksen ihop på planen efter ett hjärtstopp, men hans liv gick att rädda.»

Selv unge idrettsutøvere på lavere nivå og rene mosjonister har lidd av plutselige hjerteproblemer. Hva som kan ha forårsaket disse ulykkene og dødsfallene hos personer som ellers er i god fysisk form, ønsker ikke helsevesenet å kommentere på nåværende tidspunkt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.