Ukrainsk soldat i stilling ved grensen. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda)

Det advares mot såkalte false flag-operasjoner og oppkonstruerte hendelser fra Russlands side. En svensk ekspert mener russiske påstander nå må tas med en stor klype salt.

NTB-TT skriver om saken, og refererer til den sikkerhetspolitiske eksperten Jan Hallenberg ved Utrikespolitiska Institutet i Stockholm.

Hallenberg mener påstander om ukrainske sabotører på russisk jord er svært tvilsomme, da Russland nå leter etter et påskudd for krig.

– Russland trenger denne unnskyldningen, sier han til TT.

Mandag hevdet Russland at fem ukrainske sabotører hadde blitt drept i kamper nær den russisk-okkuperte byen Mitjakinskaja, og at det ukrainske militæret hadde skutt mot en russisk grensepost i samme område.

Dette er den typen påstander Hallenberg nå advarer mot, og regner med at kan være falske.

Ukraina avviser disse anklagene som falske nyheter. Regjeringene i USA og Ukraina har gjentatte ganger advart om at Russland vil iscenesette angrep for å fremme sin agenda.

Falske flagg

Hallenberg sier det er nesten umulig å vurdere hva som er sant i informasjonen som kommer, da det foregår en propagandakrig.

Han mener imidlertid at dette trolig dreier seg om russiske angrep foretatt under ukrainsk flagg, for å gi Russland et påskudd for å øke det militære presset mot nabolandet Ukraina.

Ifølge Hallenberg fremsetter nå Putin helt groteske påstander for å piske opp stemningen i sitt eget folk, og på den måten legitimere en mulig aksjon mot nabolandet Ukraina:

– Jeg har sagt før at jeg tror russerne leter etter en grunn til å gå til krig. Russlands president Vladimir Putin sier at det foregår et folkemord mot russisktalende ukrainere i Donbass-regionen, noe som er en helt grotesk overdrivelse. Det er sannsynlig at det vil komme enda flere tvilsomme påstander, sier han.

Bekymringsfullt

Hallenberg sier de russiske påstandene i seg selv vekker bekymring, fordi de kan være begynnelsen på militær handling fra russisk side.

– Nettopp i lys av den usikre og spente situasjonen synes jeg at alle meldinger som kan tolkes som falske flagg-operasjoner er svært bekymringsfulle. Jo flere de blir, jo mer bekymret blir jeg for at russerne skal gjennomføre en form for invasjon, sier Hallenberg.

Slike false flag/falsk flagg-operasjoner har vært benyttet ved flere anledninger gjennom historien. Det kanskje mest kjente eksemplet er Nazi-Tysklands angrep på Polen 1. september 1939, da tyskerne først iscenesatte et «polsk overfall» mot Tyskland, slik at Tyskland deretter «var nødt til å forsvare seg».

Mange vil mene det er påfallende om Putin skulle ty til samme, lett gjennomskuelige fremgangsmåte overfor et naboland i dag.

Bestill fra Document forlag i dag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.