Russiske styrker øver på krig. Foto: Vadim Savitskiy/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Ifølge etterretningskilder i USA skal Russland ha forberedt aksjoner som vil kunne gi påskudd for invasjon.

NTB forteller at det skal være snakk om planlegging av en såkalt «false flag» operasjon, og det henvises blant annet til Reuters.

Det vil si en operasjon som blir utført med intensjonen om å skjule hvem som står bak, og lede ansvaret over på en annen part.

Formålet skal være å skape et gyldig grunnlag for å invadere østlige Ukraina, tradisjonelt kalt «casus belli», skriver NTB.

Det tyske angrepet på Polen i 1939 var et klassisk eksempel på en slik operasjon. Tyskerne utløste selv det som i propagandaen ble fremstilt som «en polsk provokasjon», og som så ble brukt som påskudd for å iverksette et tysk angrep.

– Det russiske militæret planlegger å starte med disse aktivitetene noen uker før en militær invasjon, som kan komme før midten av februar. Vi så det samme i 2014 i forbindelse med Krim, sier en amerikansk tjenesteperson.

Uttalelsen kommer etter at Ukrainas forsvarsdepartement tidligere fredag sa at russiske spesialtjenester forbereder provokasjoner mot russiske styrker i et forsøk på å gi Ukraina skylden.

Det har vært holdt møter mellom USA, Nato og Russland den siste uka, men de har ikke båret frukter. Russland har ikke vært villig til å redusere sitt militære nærvær langs Ukrainas grense, og USA og Nato har avvist russiske krav om å garantere at Ukraina aldri får bli medlem av forsvarsalliansen.

Konfrontert med disse avsløringene, benekter Russland sterkt at noe slikt er planlagt.

NTB forteller at Kreml fredag kveld avviste påstanden om skjulte operasjoner i Ukraina som «grunnløse».

– Fram til nå har alle disse uttalelsene vært uten grunnlag og har ikke blitt bekreftet av noenting, sier Kremls talsperson Dmitrij Peskov til det statlige nyhetsbyrået TASS.

Les også: 

Stoltenberg og NATO forberedt på alle eventualiteter med Russland, men mest møter

Gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.