Utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Da Anniken Huitfeldt prøvde å forklare verden hvorfor Norge inviterte Taliban til møte i Oslo, fikk hun en svært krass kommentar av en av USA mest erfarne senatorer.

På en internasjonal sikkerhetskonferanse i München denne helgen redegjorde Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) for møtet den norske regjeringen hadde med Taliban.

Hun ble møtt med alt annet enn unison applaus og skulderklapp fra sine internasjonale kolleger. Den erfarne amerikanske senatoren Lindsey Graham (R) virket nesten himmelfallen over hva Norge hadde gjort, og kommenterte det i svært syrlige vendinger.

Han var alt annet enn imponert over den norske regjeringens statsmannskunst på den internasjonale arena.

Anniken Huitfeldt forklarte i sitt innlegg at Norge med sitt initiativ hadde ønsket å «presse Taliban til å ta menneskerettighetene på alvor, for å motvirke internasjonale terrorisme».

Dette fikk en åpenbart svært oppgitt Lindsey Graham til å utbryte:

–  Det er det meste naive jeg har hørt.

Han fortsatte:

–  Du vet rett og slett ingenting om Taliban og deres agenda, hvis du tror de vil forandre seg. De kommer ikke til å forandre seg.

Utvekslingen fremsto som et møte mellom nesten barnlig troskyldighet og kunnskapsløshet på den ene siden, og nøktern erfaring fra virkelighetens verden på den andre siden.

Det hele fortonet seg nærmest pinlig. Ikke bare for utenriksministeren selv og hennes regjering, men også for alle nordmenn som nå blir representert på denne måten i internasjonale fora.

Samtalen ble også til dels nådeløst kommentert på Twitter.

(Karakteristikken av utenriksministeren får stå for den aktuelle Twitter-kommentatorens regning):

@vgnett pic.twitter.com/JtTGHAskOY

Bestill fra Document forlag i dag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.