En scene i NRK-serien Lykkeland har fått flere kvinnelige næringstopper og politikere til å endre navnet sitt til «Arne» på LinkedIn og Facebook.

Både Tina Bru og tidligere statsminister Erna Solberg har skiftet navn på Facebook, og tilført navnet Arne.

Det er i den tredje episoden av NRKs suksess Lykkeland at hovedpersonen Anita skifter navn til Arne i frustrasjon over at hennes søknader på toppstillinger ikke fører frem.

Da får hun jobb som økonom i Oljedirektoratet.

Tina Bru publiserte en sak i går på Facebook. Der skrev hun følgende:

Blant de 100 best betalte topplederne i Norge er det like mange som heter Arne som det er kvinner.

For noen år tilbake kom det en undersøkelse som viste at 11,4 prosent av unge kvinnelige ledere mente det var likestilling i næringslivet. 38,9 prosent av mennene mente det samme.

Det er ikke rart kvinner mener det er mangel på likestilling når kvinnebevegelsen ikke var fornøyd med å oppnå lik lønn for likt arbeid, og derfor innførte utopien likelønn. Likelønn er equity i praksis, at alle skal tjene like mye uansett arbeidstid, livsvalg og utdannelse. På mange måter er dette ren kommunisme, som kun kan gjennomføres gjennom tyranniske metoder.

At kvinnelige ledere ikke opplever arbeidslivet som likestilt, er alarmerende. Men også at et flertall av mennene sier det samme. Næringslivet må ta dette på alvor og gå fra ord til handling.

Hva folk opplever, gir ikke grunnlag for alarm. Realiteter kan oppleves forskjellig. Selvsagt er det slik at når det gjelder toppstillinger, så er konkurransen både hard og nådeløs. Hvis man taper i denne kampen, så kan man oppleve dette som urettferdig. Det hjelper dog ikke noe særlig.

Kvinner skal være med på å eie sin del av verden og sin egen fremtid.

Kvinner har i Norge rett til å eie hva de vil, så lenge de er villig til å betale prisen. Kvinner har full frihet til å velge sin egen fremtid. Men undersøkelser viser at frie kvinner faktisk velger mer tradisjonelt. Derfor er det en kraftig overvekt av kvinnelige sykepleiere, men bare noen få kvinnelige ingeniører. Dette har betydning for inntekt.

Vi har alle et ansvar for å løfte frem gode rollemodeller og se bort fra kjønn i jakten på de kloke hodene.

Derfor støtter jeg Arne-aksjonen.

Tina Bru messer om å fokusere på kjønn, og så avslutter hun med å si at man skal se bort fra kjønn? Det er både dumt og latterlig.

Erna Solberg følger opp og poserer gladelig med nytt fornavn.

Arne-kampanjen, som ble startet av Anita Krohn Traaseth, mest kjent som blogger, men også med bakgrunn som næringslivsleder og sjef for Innovasjon Norge.

Hun ble inspirert av en lignende kampanje i Nederland, hvor kvinner skiftet navn til Peter.

Anita Krohn Traaseth heter nå Arne Krohn Traaseth – i likhet med en rekke andre. Det viser solidaritet og at man ønsker en forandring.

Antirasistene maser om rase ustanselig. Moderne feminister snakker om kjønn på inn- og utpust, samtidig som de ber oss om å ignorere kjønn. Dessuten er det ingen som vet hvor mange kjønn det faktisk er.

Alt er komplisert, og alt er uforståelig for oss som er litt enklere i tankegangen.

Er det vi som er dumme, eller er det de? Det er vanskelig å svare på, siden dumhet sikkert har hundrevis av definisjoner også.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.