Afrikanskættede innvandrere i Stockholm. Foto: YouTube. 

Ifølge tall fra Arbetsförmedlingen er ca. 57 prosent av ledige i landet innvandrere. Opprinnelsesland som Eritrea, Etiopia, Irak, Iran og Somalia dominerer.

Samnytt skriver om saken, og forteller at det er stiftelsen The Global Village som har laget statistikken, basert på tall fra Arbetsförmedlingen. Her vises det hvordan arbeidsledigheten ser ut blant de største innvandrergruppene i Sverige:

Det framgår att av samtliga 370 000 som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i december 2021 är hela 210 000 utrikesfödda, skriver avisen.

Enkelte opphavsland er ekstra sterkt representert:

Invandrarbakgrund från Eritrea, Etiopien, Irak, Iran och Somalia är starkt överrepresenterade i siffrorna.

Samnytt gi flere detaljer fra statistikken:

Ahmed Abdirahman är vd och grundare av stiftelsen The Global Village som nu ska sätta fokus på långtidsarbetslösheten bland invandrargrupperna.

Han uppger att av dessa utrikesfödda individer hos Arbetsförmedlingen är 80 procent från länder utanför Europa och vill därför se fler satsningar på dessa grupper.

Offisielt forklares det hele med språkproblemer og fordommer, det nevnes intet om holdninger og vilje til det å være en del av arbeidsmarkedet:

Enligt Abdirahman är problemet att komma ut på arbetsmarknaden rotat i svårigheter att lära sig det svenska språket men även svenskarnas fördomar.

— Samtidigt förekommer fördomar på den svenska arbetsmarknaden, säger Abdirahman till TT.

Document har tidligere omtalt hvordan de samme tendenser gjør seg gjeldende i Norge.

Her beskrives tall fra norsk arbeidsmarked i 2020:

I tredje kvartal var det 122.224 personer registrert som helt arbeidsledige. Av disse var 46.895 innvandrere. Det vil si at innvandrere utgjorde 38,4 prosent av de registrerte ledige.

Afrikanske innvandrere hadde høyeste ledighet, på 14,3 prosent. Deretter følger innvandrere fra Asia og EU-land i øst med henholdsvis 10,7 og 10 prosent ledige.

Les også: 

Expressen omtalte arbeidsledighet blant innvandrere, får kritikk fra regjeringshold

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.