Flyet med Talibans representanter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Regjeringen betaler 3,5 millioner kroner for å leie privatflyet som har fraktet Taliban til Norge. Totalprisen for besøket er beregnet til 7 millioner kroner.

Det opplyser pressevakten i Utenriksdepartementet til NTB.

– Leiekostnaden for privatflyet er cirka 3,5 millioner kroner. Det er omtrent halvparten av den estimerte rammen på 7 millioner, skriver UD.

Privatflyet har vært nødvendig ut fra sikkerhetshensyn, heter det videre.

– Vi dekker alle de afghanske deltakernes fly- og reiseutgifter. Øvrige kostnader ved besøket går til sikring, transport, hotell- og møteutgifter, skriver UD.

Det vil si at «øvrige kostnader» ved å ha denne gruppen her noen dager, beløper seg til 3,5 millioner kroner, i tillegg til prislappen på 3,5 millioner for flyet.

Delegasjonen fra Taliban landet søndag på Gardermoen. De skal i løpet av tre dager i samtaler med diplomater fra Norge og andre land på konferansehotellet Soria Moria utenfor Oslo.

Det er uklart hvilke forventninger Taliban har til besøket, og om de regner med å reise tomhendte hjem til Kabul.

Eventuelle avtaler og økonomisk støtte de vil klare å forhandle til seg i bytte mot politiske løfter, vil komme i tillegg til prislappen på 7 millioner.

Besøket er svært omstridt og har fremkalt en rekke reaksjoner i norsk offentlighet. Uttrykk som «smakløst» og «skammelig» har vært benyttet for å karakterisere dette påfunnet fra Støre-regjeringen:

Selbekk hardt ut mot Taliban-besøket: –De har ingenting her å gjøre

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.